Luonnonmaa Family center in Naantali
© Wienerberger Finland

Luonnonmaan perhetalo Naantalissa kokoaa alueen palvelut yhteen

Massiivitiilirunkoisen perhetalon rakennustyöt Naantalissa käynnistyivät vuoden 2021 lopulla ja talo valmistui 2023 kesäkuussa. Monikäyttöisyys, muuntojoustavuus ja kestävyys ovat olleet Luonnonmaan perhetalon suunnittelussa avainasemassa. Suunnitteluratkaisut ja materiaalivalinnat on tehty niin, että Luonnonmaan perhetalo kestää seuraavat sata vuotta.

Yksiaineinen rakennus on suunniteltu kestämään tulevaisuuden ilmasto-olosuhteita

Luonnonmaan perhetalo kokoaa saman katon alle perheiden palveluita. Noin 5400 neliön rakennuksessa aloitti 1.8. päiväkoti ja 10.8. käynnistyi koulutyö esi- ja perusopetuksessa. Perhetalossa järjestetään myös aamu- ja iltapäivätoimintaa, harrastustoimintaa sekä oppilashuollon palveluita. Monipuoliset tilat antavat mahdollisuuden myös nuoriso- ja vapaa-ajantoimintojen järjestämiseen.

Vähintään sadan vuoden käyttöikä toteutuu tiilellä

Uusi perhetalo ja kuntalaisten kohtaamispaikka on Naantalin suurin kiinteistöinvestointi 25 vuoteen. Talon suunnittelun lähtökohtana ovat olleet monikäyttöisyys, muuntojoustavuus ja kestävyys. Rakennuksen elinkaari onkin laskettu olevan sata vuotta, joka on myös rakennuksen hiilijalanjälkilaskennan peruste. Perhetalo lämpenee maalämmöllä ja sähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla.

Materiaalina tiili on rakennuksen omistajalle ja käyttäjille sekä taloudellisesti että ekologisesti kestävä ratkaisu vähäisen huoltotarpeen ansioista. Yksiaineinen ulkoseinärakenne on turvallinen myös tulevaisuuden ilmasto-olosuhteissa kosteusrasitusten mahdollisesti kasvaessa nykyisestä.

Kennoharkoilla hengittävä ulkoseinäratkaisu

Luonnonmaan perhetalon runkomateriaaliksi valittiin Wienerbergerin Poroton T7 425P -kennoharkot ja julkisivutiileksi Korian tiilitehtaan RT60 Retro-tiilet Pellavan ja Kaakaonruskean väreissä.

Keraamisista tiiliharkoista muurattu ulkoseinärakenne täyttää sellaisenaan ilman erillistä lämmöneristekerrosta ulkoseinältä vaaditun 0,17 W/m2K lämmöneristysvaatimuksen. Harkon kennosto on täytetty vulkaanisella kivirouheella, perliitillä, joka toimii kosteusteknisesti tiilen tavoin ja muodostaa yhdessä tiilikennoston kanssa monoliittisen ja hengittävän seinärakenteen. Massiivinen tasaa tehokkaasti lämpötilojen ja kosteuden vaihteluita, on sisäilmaesteetön, paloturvallinen ja ääniympäristöltään miellyttävä.

Hankkeen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Ark'Aboa Oy ja rakennessuunnittelusta A-Insinöörit. Luonnonmaan perhetalon pääurakoitsijana toimivat Rakennusliike Kemppe ja Arjasmaa Yhtiöt ja muuraustöistä vastasi Muurausliike Sami Vanne Oy.

Kasvava ja kehittyvä Luonnonmaan alue

Luonnonmaan alueella on useita rakennushankkeita vireillä. Kesällä 2022 alueella järjestetään asuntomessut. Perhetalon hanke on Naantalin kaupungin suurin kiinteistöinvestointi 25 vuoteen.

Lue lisää toteuttajatiimistä ja rakentamisen aloittamisesta Naantalin kaupungin tiedotteesta.

Tutustu tarkemmin A-Insinöörien rakennesuunnittelijan Terhi Kivilän näkemykseen kennoharkoista runkorakenteena.

Alueen tonttitarjonnasta uutisoi mm. Turun Sanomat.

 

Kotkan toritalo, Poroton kennoharkkotalo

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Joensuun kennoharkkokerrostalo

Joensuun Penttilään nousee kolme terveellistä, turvallista ja sisäilmaltaan miellyttävää massiivitiilirunkoista harkkokerrostaloa. Ensimmäinen taloista on jo valmistunut. Kohde on ensimmäinen tällä rakennetekniikalla rakennettu kerrostalo Suomessa.

Lue lisää

Ajaton Kotkan toritalo

Kotkan torin laidalta purettiin kaksi huonokuntoista rakennusta ja tilalle muurattiin nelikerroksinen kerrostalo keraamisista Poroton-harkoista. Rakennuttaja edellytti kestävien ja perinteisten materiaalien käyttöä.

Lue lisää

Massiivirunkoinen päiväkoti Helsingissä

Helsingin Jätkäsaareen on valmistunut Poroton-kennoharkkorunkoinen HEI School päiväkoti. Rakennusmateriaalivalintoihin kiinnitettiin erityistä huomiota, jotta vältyttäisiin sisäilmaongelmilta.

Lue lisää

Kolme kennoharkkorunkoista kerrostaloa Helsinkiin

Asunto Oy Töölön Castellumin rakentaminen Helsingin Taka-Töölöön käynnistyy vuoden 2022 alussa. Yhtiön kolmen kerrostalon rungot muurataan kennoharkoista.

Lue lisää

Pienkerrostaloja kennoharkoista Joensuuhun

Rakennuttajan tavoitteena laadukas, sisäilmaturvallinen ja ekologinen asuinympäristö.

Lue lisää

Oulun Poroton-koulut

Oulussa luotetaan keraamiseen kennoharkkoon koulurakentamisessa. Liikelaitos Oulun Tilakeskus käynnisti kesällä 2018 kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla. Koulut valmistuivat syksyksi 2019.

Lue lisää