Hej School päiväkoti Jätkäsaari

Massiivirunkoinen päiväkoti Helsingin Jätkäsaaressa

Päiväkodin rakenneratkaisut on mietitty tavoitteena mahdollisimman turvallinen, pitkäikäinen ja vikasietoinen päiväkotirakennus. Sisäilmaongelmat on mahdollista estää jo ennakolta.

Yksiaineinen kennoharkkorunko monikerrosrakenteita turvallisempi sisäilman kannalta

Rakennuksen suunnittelusta vat vastanneet arkkitehdit Paula Leiwo ja Kristiina Kuusiluoma arkkitehtitoimisto Collaboratoriosta.
Ratkaisut on mietitty siten, että monissa kouluissa ja päiväkodeissa esiintyvät sisäilmaongelmat voitaisiin estää jo ennakolta. Lähtökohtana suunnittelulle olikin  mahdollisimman turvallinen, pitkäikäinen ja vikasietoinen päiväkotirakennus.
– Mahdolliset ongelmat on pyrittävä ehkäisemään ennakolta ja yksiaineinen massiivirakenne on sisäilman kannalta turvallisempi ja vikasietoisempi kuin monikerrosrakenne, suunnittelijat sanovat.
– Pyrimme käyttämään projekteissamme perinteisiä hyviksi todettuja, kestäviä ja vikasietoisia materiaaleja ja ratkaisuja, mutta nykyaikaan sovellettuina. Se on suunnittelussamme punainen lanka.

Turvalliset, riskittömät ja kestävät rakenteet ja materiaalit tarkoittavat kohteessa esimerkiksi yksiaineista massiivirakennetta ja tuulettuvaa alapohjaa, mutta myös puuikkunoita ja käsittelemätöntä metallia – simppeliä materiaalipalettia, kuten Kristiina Kuusiluoma painottaa. Rakennuksen ulkoseinät on muurattu Wienerbergerin keraamisista Poroton-kennoharkoista. Massiiviinen tiilirakenne pystyy sitomaan ja luovuttamaan vesihöyryä ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa eli niin sanotusti hengittämään.

Ulkoseinissä ei ole erillistä lämmöneristekerrosta eikä muovista höyrynsulkua. Yksiaineinen, 500 millimetriä paksu seinä on ulkoa rapattu. Sisältä pinnat on tasoitettu perinteisillä tasoitteilla ja pinnat viimeistelty hengittävällä savimaalilla.

Muuraustyö sujui hyvin

Kohteen rakennusurakoitsijana toimi Fira Oy ja muuraustyöstä vastasi Nurmijärven Muurarit Oy. Rakennusmateriaalina kennoharkko oli uutuus molemmille toimijoille, mutta huolellisen ennakkosuunnittelun ja -valmistautumisen ansioista työ eteni sujuvasti. Isokokoinen, painavahko harkko vaatii työmaalta huolellista logistiikan suunnittelua. Toisaalta muuraustyönä syntyy valmista seinäpintaa nopeasti.

Lue lisää Kivestä Muuraamalla-lehden artikkelista.


HEI SCHOOL PÄIVÄKOTIRAKENNUS, EQ HOIVAKIINTEISTÖT-RAHASTO
Sijainti: Helsinki, Jätkäsaari
Rakennuttaja: Kiinteistö Oy Helsingin Livornonkatu 6
Urakoitsija: Fira Oy
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Collaboratorio Oy
Ulkoseinärakenne: Wienerbergerin Poroton-kennoharkko
Muurausurakoitsija: Nurmijärven Muurarit Oy

Man in suit inspecting roof tile inside unfinished building

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Oulun Poroton-koulut

Oulussa luotetaan keraamiseen kennoharkkoon koulurakentamisessa. Liikelaitos Oulun Tilakeskus käynnisti kesällä 2018 kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla. Koulut valmistuivat syksyksi 2019.

Lue lisää

Joensuun kennoharkkokerrostalo

Joensuun Penttilään nousee kolme terveellistä, turvallista ja sisäilmaltaan miellyttävää massiivitiilirunkoista harkkokerrostaloa. Ensimmäinen taloista on jo valmistunut. Kohde on ensimmäinen tällä rakennetekniikalla rakennettu kerrostalo Suomessa.

Lue lisää

Ajaton Kotkan toritalo

Kotkan torin laidalta purettiin kaksi huonokuntoista rakennusta ja tilalle muurattiin nelikerroksinen kerrostalo keraamisista Poroton-harkoista. Rakennuttaja edellytti kestävien ja perinteisten materiaalien käyttöä.

Lue lisää

Tiilirakenteinen Ylivieskan kirkko

Modernin kivikirkon runko on muurattu keraamisista kennoharkoista ja on tiiliverhouksen kanssa lähes metrin vahvuinen. Aito ja kestävä tiilikate viimeistelee tyylikkään kirkon ilmeen.

Lue lisää