Töölön Castellum Asuinkerrostalo

Kolmen asuinkerrostalon kokonaisuus kennoharkkorungolla

Asunto Oy Töölön Castellumin rakentaminen Helsingin Taka-Töölöön, osoitteeseen Topeliuksenkatu 16 käynnistyi vuoden 2022 alussa ja valmistui 2023 syksyllä. Yhtiö koostuu kolmesta asuinkerrostalosta:  kahdeksankerroksisesta Herttuattaresta ja nelikerroksisista Välskäristä ja Paronista. Jokaisen kerrostalon runko on muurattu massiivista kennoharkoista.

Kennoharkkorunko on moderni versio yksiaineisesta, massiivisesta täystiiliseinästä

EKE Rakennus Oy rakennutti keskeisellä paikalle osaksi arvokasta rakennettua kulttuurimiljöötä kolmen kerrostalon asuinkorttelin. Tontilla on aiemmin sijainnut huonokuntoinen koulurakennus, joka on jo pitkään ollut vailla käyttöä. Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy.

Kerrostalojen arkkitehtuuri noudattaa ympäröivän rakennuskannan mittakaavaa ja on ilmeeltään tyylikkään ajaton. Arvoalueelle rakennettavan kohteen kaikki rakennusmateriaalit on valittu huolella tavoitteena kestävä ja elinkaaritaloudellinen rakennuskokonaisuus. Kerrostalojen runkomateriaaliksi valittiin Wienerbergerin Poroton S8 P -kennoharkot. Keraamisisista tiiliharkoista muurattu ulkoseinärakenne täyttää sellaisenaan ilman erillistä lämmöneristekerrosta ulkoseinältä vaaditun 0,17 W/m2K lämmöneristysvaatimuksen. Harkon kennosto on täytetty vulkaanisella kivirouheella, perliitillä, joka toimii kosteusteknisesti tiilen tavoin ja muodostaa yhdessä tiilikennoston kanssa monoliittisen ja hengittävän seinärakenteen. Massiivinen tiilirunko on pitkäikäinen ja asukkaan näkökulmasta turvallinen. Se tasaa tehokkaasti lämpötilojen ja kosteuden vaihteluita, on sisäilmaesteetön, paloturvallinen ja ääniympäristöltään miellyttävä.

Toteuttajatiimillä kokemusta kennoharkkorakentamisesta

Kohteen muurausurakoitsijana toimii Nurmijärven Muurarit Oy, jolla on jo aiempaa kokemusta kennoharkkomuurauksesta. Rakennesuunnittelusta vastaa Sitowise Oy. 

Hankkeen verkkosivuihin voi tutustua täällä

Lue laajempi artikkeli ja kohde-esittely Betoni-lehdestä.

Kotkan toritalo, Poroton kennoharkkotalo

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Oulun Poroton-koulut

Oulussa luotetaan keraamiseen kennoharkkoon koulurakentamisessa. Liikelaitos Oulun Tilakeskus käynnisti kesällä 2018 kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla. Koulut valmistuivat syksyksi 2019.

Lue lisää

Joensuun kennoharkkokerrostalo

Joensuun Penttilään nousee kolme terveellistä, turvallista ja sisäilmaltaan miellyttävää massiivitiilirunkoista harkkokerrostaloa. Ensimmäinen taloista on jo valmistunut. Kohde on ensimmäinen tällä rakennetekniikalla rakennettu kerrostalo Suomessa.

Lue lisää

Ajaton Kotkan toritalo

Kotkan torin laidalta purettiin kaksi huonokuntoista rakennusta ja tilalle muurattiin nelikerroksinen kerrostalo keraamisista Poroton-harkoista. Rakennuttaja edellytti kestävien ja perinteisten materiaalien käyttöä.

Lue lisää

Massiivirunkoinen päiväkoti Helsingissä

Helsingin Jätkäsaareen on valmistunut Poroton-kennoharkkorunkoinen HEI School päiväkoti. Rakennusmateriaalivalintoihin kiinnitettiin erityistä huomiota, jotta vältyttäisiin sisäilmaongelmilta.

Lue lisää