Kotkan toritalo, Poroton kennoharkkotalo

Kotkan toritalo - ajaton ja klassinen harkkokivitalo

Kotkan torin laidalta purettiin kaksi huonokuntoista rakennusta ja tilalle muurattiin nelikerroksinen kerrostalo keraamisista Poroton-harkoista. 

Rakennuttaja edellytti kestävien ja perinteisten materiaalien käyttöä

Torille avautuvan tontin ja kiinteistöt omistaa Agda Kolmijoen perikunta. Omistajuus periytyy vuodelta 1897, jolloin tontti hankittiin ensisijaisesti hevosia varten toriasioinnin ajaksi. 1900-luvulla tontille rakennutettiin asuintalo piharakennuksineen sekä liiketalo, mutta viimeisimmästä rakennushankkeesta ehti kulua 90 vuotta ennen seuraavan uudisrakentamishankkeen käynnistymistä. Tontin nykyinen haltija Tiina Halonen, rakennuttaja jo kolmannessa polvessa, halusi tarjolle uusia liiketiloja torin puolelle sekä asuinhuoneistoja vuokrattavaksi. Tavoitteena oli toteuttaa elinkaaritaloudellinen rakennus, joka kestää aikaa niin rakenteellisesti kuin esteettisestikin.

Huolellinen suunnitteluprosessi ja harkitut materiaalivalinnat

Ajatus uudesta rakennuksesta syntyi Tiina Halosen kävellessä Helsingin Eirassa, jossa parhaillaan oli käynnissä rakennushanke kahden talon väliin. Uuden talon sovittaminen osaksi kivitalojen rivistöä sopisi myös Kotkan tontille. Tästä alkoi pitkä vuoropuhelu Tiina Halosen ja Arkkitehti SAFA Jani Prunnilan välillä. 

Torin laidalla sijainneet kaksi vanhaa jo huonokuntoista rakennusta päätettiin purkaa ja uudisrakennukseen toteuttaa 12 asuntoa sekä neljä liiketilaa. Uusi kerrostalo sijoittuisi aivan torin reunaan. Ulkoseinistä haluttiin mahdollisimman riskittömät ja siksi materiaaliksi valikoitui keraaminen perliittitäytteinen kennoharkko. Rakennuttajan lähtökohta oli yksiaineinen, monoliittinen seinärakenne. Rakennuksen runko tehtiin betonielementeistä ja kuorilaatat valettiin paikan päällä.

Rakentaminen sujui suunnitelmien mukaan aikataulussa. Koska kyseessä oli Suomen ensimmäinen kennoharkoilla toteutettu kerrostalo, tuote oli uusi rakennusurakasta vastaavalle Oy Rakennuspartiolle. Kennoharkkorakentamisesta jäi urakoitsijalle postiivinen kuva ja vastaava mestari Juha-Matti Airola uskookin kennoharkkorakentamisen yleistyvän Suomessa tulevina vuosina. 

Lisätietoa kohteesta Arkkitehti-julkaisussa.

Lue myös Kotkan toritalon rakentamisesta julkaistu artikkeli Kivestä muuraamalla -lehdessä.

Artikkelikuvia

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Oulun Poroton-koulut

Oulussa luotetaan keraamiseen kennoharkkoon koulurakentamisessa. Liikelaitos Oulun Tilakeskus käynnisti kesällä 2018 kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla. Koulut valmistuivat syksyksi 2019.

Lue lisää

Joensuun kennoharkkokerrostalo

Joensuun Penttilään nousee kolme terveellistä, turvallista ja sisäilmaltaan miellyttävää massiivitiilirunkoista harkkokerrostaloa. Ensimmäinen taloista on jo valmistunut. Kohde on ensimmäinen tällä rakennetekniikalla rakennettu kerrostalo Suomessa.

Lue lisää

Massiivirunkoinen päiväkoti Helsingissä

Helsingin Jätkäsaareen on valmistunut Poroton-kennoharkkorunkoinen HEI School päiväkoti. Rakennusmateriaalivalintoihin kiinnitettiin erityistä huomiota, jotta vältyttäisiin sisäilmaongelmilta.

Lue lisää

Tiilirakenteinen Ylivieskan kirkko

Modernin kivikirkon runko on muurattu keraamisista kennoharkoista ja on tiiliverhouksen kanssa lähes metrin vahvuinen. Aito ja kestävä tiilikate viimeistelee tyylikkään kirkon ilmeen.

Lue lisää