Poroton työmaa Oulu Ritaharju

Ouluun valmistui kaksi Poroton-kennoharkkorunkoista koulua

Oulussa luotetaan keraamiseen kennoharkkoon koulurakentamisessa. Liikelaitos Oulun Tilakeskus käynnisti  kesän 2018 kuluessa kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla. Koulut valmistuivat syksyksi 2019.

Rakenteen yksiaineisuus oli ratkaiseva tekijä

Molempien koulujen runkoratkaisuksi valittiin Suomessa vielä toistaiseksi vähemmän tunnettu täystiilinen kennoharkko. Yksiaineinen, massiivinen harkkorakenne vastasi ominaisuuksiltaan parhaiten kouluhankkeiden suunnittelutavoitteita.

– Ulkoseinien rakenneratkaisulta edellytettiin yksiaineisuutta, jolloin kosteuden siirtyminen ja varastoituminen rakenteeseen ei aiheuta haitallisia ilmiöitä. Poltetusta savesta valmistettu kennoharkko on lähtökohtaisesti materiaali, jonka virheensietokyky on korkea eli se sietää hyvin erilaisia muuttuvia olosuhteita ja jopa käytön aikaisia virheitäkin, Ville Laitinen perustelee valintaa.

Oulussa kennoharkkorunko tullaan verhoilemaan Wienerbergerin Graniitinkirjava Makasiini -tiilellä.

– Kennoharkkorungon voi viimeistellä lähes millä tahansa julkisivumateriaalilla. Tyypillisesti harkkopinta rapataan, joskin tiiliverhouksen etuna muihin materiaaleihin verrattuna on julkisivupinnan pitkäaikaiskestävyys ja huoltovapaus, Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen muistuttaa.

Kennoharkkorakentaminen selvässä kasvussa

Oulun kouluhankkeissa kantavana ulkoseinäratkaisuna käytetään Wienerbergerin Poroton S8 P -harkkoa. Suurikokoisen tiiliharkon eristävyyttä parantaa kennostoissa käytetty perliittirouhe. Kosteusteknisiltä ominaisuuksiltaan perliitti toimii tiilen tavoin. Kevyt ja väriltään valkoinen, koostumukseltaan raemainen perliitti on myös yleisesti käytetty luonnollinen ja ympäristöystävällinen maanparannusaine.


– Pientalorakentamisessa ilmaeristeinen kennotiiliharkko on kasvattanut viime vuosina suosiotaan ja Porotherm-harkkotaloja löytyy jo lukuisia eri puolilta Suomea. Nyt savipohjaisen harkon kiinnostus kasvaa myös suuremmissa rakennushankkeissa. Esimerkiksi Kotkassa ja Joensuussa on alkanut Poroton-asuinkerrostalojen rakennustyöt. Rovaniemellä kennoharkot puolestaan valittiin Lapin yliopiston harjoittelukoulun laajennuksen runkoratkaisuksi, Juha Karilainen toteaa.

Hankkeessa liikkeellä positiivisin odotuksin

Ensimmäisten kennoharkoilla toteutettavia kouluhankkeita seurataan mielenkiinnolla niin Oulussa kuin muualla Suomessa. Koulujen sisäilmaongelmat ovat yleisesti tiedossa ja ratkaisuja turvallisten ja terveellisten tilojen varmistamiseksi etsitään monessa kaupungissa ja kunnassa.

– Kennoharkkorakentamisen pilottina toimiminen merkitsee meille positiivista odotusta ja virettä koko hankkeelle. Poltetulla tiilellä on erinomainen maine ja vaikka kennoharkko on tuotteena Suomessa varsin uusi, on se materiaalina vanha ja hyvin tunnettu, Ville Laitinen huomauttaa.

– Jos halutaan muuttaa asioita, joskus täytyy osata tehdä poikkeavasti. Me olemme nyt ottaneet oman askeleemme muutoksen tiellä ja katsomme, mitä kokemuksia tästä saamme. Jokainen hankkeen osapuoli haluaa tuottaa aidosti hyvää lopputulosta.

Oulun kouluhankkeet

Metsokankaan koulu, 2800 brm 2
Rita-aukion koulu, 2560 brm 2
Molempien koulujen rakennustyöt käynnistyivät kesällä 2018
Poroton-muuraustyöt käynnistyivät viikolla 27
Rakennuttaja: Liikelaitos Oulun Tilakeskus
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen
Rakentaja: NCC Suomi Oy
Valmistuminen: elokuu 2019

Runkomateriaali:

Poroton S8 P -harkko
Mitat 248x490x249 mm
Paino 22,7 kg/kpl                       
Lämmönläpäisykerroin 0,16 W/m 2K
Puristuslujuusluokka harkolle 10 MN/m 2
Ääneneristävyys  dB ≥ 48

Artikkelikuvia

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Joensuun kennoharkkokerrostalo

Joensuun Penttilään nousee kolme terveellistä, turvallista ja sisäilmaltaan miellyttävää massiivitiilirunkoista harkkokerrostaloa. Ensimmäinen taloista on jo valmistunut. Kohde on ensimmäinen tällä rakennetekniikalla rakennettu kerrostalo Suomessa.

Lue lisää

Ajaton Kotkan toritalo

Kotkan torin laidalta purettiin kaksi huonokuntoista rakennusta ja tilalle muurattiin nelikerroksinen kerrostalo keraamisista Poroton-harkoista. Rakennuttaja edellytti kestävien ja perinteisten materiaalien käyttöä.

Lue lisää

Massiivirunkoinen päiväkoti Helsingissä

Helsingin Jätkäsaareen on valmistunut Poroton-kennoharkkorunkoinen HEI School päiväkoti. Rakennusmateriaalivalintoihin kiinnitettiin erityistä huomiota, jotta vältyttäisiin sisäilmaongelmilta.

Lue lisää

Tiilirakenteinen Ylivieskan kirkko

Modernin kivikirkon runko on muurattu keraamisista kennoharkoista ja on tiiliverhouksen kanssa lähes metrin vahvuinen. Aito ja kestävä tiilikate viimeistelee tyylikkään kirkon ilmeen.

Lue lisää