Tiilen tarina alkaa savesta
Keraamisten tiilituotteiden tärkein raaka-aine on savi. Suomen maaperässä savea on runsaasti jääkauden aikaisten jätikköjokien tuoman lietteen vuoksi. Myös uutta saviainesta syntyy jokien ja vesistöjen yhtymäkohdissa. Laskennallisesti savea riittää Suomessa vähintään 500 000 vuodeksi tiiliteollisuuden tarpeisiin.
Kotimainen savi sisältää rautayhdisteitä, mikä näkyy tiilituotteissa polton jälkeen punaisena värisävynä. Edelleen punainen on suosittu tiiliväri, mutta tuotekehityksen myötä tiilien väriskaala vaihtelee valkoisesta mustaan kaikissa mahdollisissa sävyissä siltä väliltä. Vaaleimpien tiiien valmistuksessa käytetään ulkomaista kaoliinisavea ja kalkkia.
Kierrätysaineiden hyödyntäminen tiilen valmistuksessa kasvussa
Tiilen valmistuksessa on jo pitkään käytetty kierrätettyä tiili- ja posliinimursketta korvaamaan luonnon raaka-aineita. Parhaillaan testataan useiden eri teollisuudenalojen ylijäämien ja sivuvirtojen soveltuvuutta tiilen valmistusta. Muun muassa lasimurskan käyttö korvaamaan hiekkaa näyttää lupaavalta. Korian tehtaan tuotantoprosessista ei synny jätettä vaan kaikki tuotantoprosessista ylijäänyt savi uusiokäytetään mm. ekorappaustiilien valmistuksessa.
Nykyisin raaka-aineet otetaan aina viranomaisten hyväksymien ottosuunnitelmien mukaan ja käytön jälkeen ottoalueet maisemoidaan. Savenottoalueet ovat useimmiten peltomaata, joksi ne useimmiten myös käytön jälkeen palautetaan. Hiekanottoalueet tavallisesti luiskataan ja metsitetään uudelleen.
Saven lisäksi tiilimassaan lisätään hiekkaa ja sahanpurua, jotka nekin toimitetaan vain lyhyen matkan päästä tehtaasta, Sahanpuru palaa uunissa pois jättäen tiileen huokosia ja parantaen siten tiilen pakkasenkestävyyttä.