Asuinkerrostalo Maununnevantie Utu Vuolu

Tiilirakenteet ja niiden ylläpito

Tiilen yleisin käyttö on  julkisivurakenteissa joko puhtaaksimuurattuina tiilimuureina tai tiililaattapintaisina elementteinä. Viime vuosina rakennusten  julkisivuilmeeseen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota osana rakennusten arkkitehtuuria tai laajemminkin osana kaupunkikuvaa. Myös ympäristönäkökulmat sekä kiertotalouden vaatimukset vaikuttavat yhä laajemmin julkisivumateriaalin valintaan.  

Tiili on edelleen myös suosittu materiaali tulisijojen ja piippujen muurauksessa. Tiilipiippu on massiivisista piipuista ainut hormiratkaisu, joka varastoi savukaasujen tuottaman hukkalämmön massaansa ja luovuttaa sen edelleen hitaasti ympäröivään huonetilaan.

Esittelemme tällä sivulla tiilimuuraukseen liittyviä aiheita. 

Tiilimuurauksen eri tekniikoita

Tutustu julkisivujen eri muuraustekniikoihin sekä tulisijojen ja tiilipiippujen toteutusvaihtoehtoihin.

Asuinkerrostalot Hippukuja Tampere

Moduulimittaisilla tiilillä julkisivumuuraus etenee tyypillisesti joko 1/2-tiilen tai 1/3-tiilen limityksellä ja 15 mm saumalla. Tiilijulkisivun suunnittelusta löydät laajemmin tietoa Tiiliteollisuusliiton verkkosivuilta.

 

Asuinkerrostalo Maununnevantie Utu Vuolu

Reliefimuuraus leikittelee tiilen muodolla ja limityksillä. Pienikokoisena rakennuskappaleena tiili tarjoaa suunnittelijalle runsaasti toteutusvaihtoehtoja.

 

Lyökkiniemi omakotitalot

Tiiliseinä saa uuden ilmeen, kun muuraus toteutetaan tavanomaista ohuemmalla saumalla. Tekniikasta riippuen saumavahvuus voi vaihdella 4-6 mm ja 6-10 mm välillä.

 

Building with light plastering over brick facade

Hierretty yksikerrosrappaus karheapintaisen tiilen päälle on taloudellinen ja kestävä pintaratkaisu julkisivuun. 

 

Kattotiili julkisivussa Alppikylä Helsinki

Keraamiset kattotiilet soveltuvat erinomaisesti myös julkisivuverhoukseen. Mekaanisesti kiinnitettävät tiilet ovat myös muurattuja rakenteita helpommin purettavissa ja kierrätettävissä. 

 

Tampa, Barro reference project in Cluj-Napoca, Romania

Lankkumaiset tiililaatat asennetaan ilman saumoja taustarakenteeseen kiinnitettyyn alumiinirunkoon.

 

Tiilipiippu ja piippumuuraus

Tiilistä muurattu tulisija voidaan viimeistellä aina tilaajan toiveiden mukaisesti. Muurattu tiilipiippu on energiatehokas ja ainoa piippuratkaisu, joka varaa lämpöä tulisijan tavoin.

Julkisivumuurauksen suunnittelu ja työvaiheet

Muurattu julkisivu  muodostaa kantavan seinärakenteen ulkopuolelle visuaalisesti viimeistellyn, säänkestävän vaipan.

Julkisivu suunnitellaan niin, että se on pääosin itsensä kantava ja tukeutuu perustuksiin. Julkisivun osia voidaan kannattaa tarvittaessa myös kerroksittain rungosta tiilipalkki- ja konsolijärjestelmien avulla.

Julkisivu tuuletetaan sen taakse jätettävän 30-50 mm:n levyisen ilmaraon kautta. Pientaloissa riittävä ilmaväli on 30 mm ja kerrostaloissa useimmiten 40 mm. Haitallinen ilmavirtaus lämmöneristeessä estetään tuulensuojaeristeellä. SPU-eristettä käytettäessä ei tarvita erillistä tuulensuojalevyä. 

Kerrostaloissa sisäkuori on useimmiten betonia. Puu- tai teräsrankaiset levyseinät ovat edullisia ja nopeita asentaa, mutta voimakkaille viistosateille alttiissa kohteissa kivirakenteinen sisäkuori on turvallisempi ja pitkäikäisempi ratkaisu.

Oheinen video esittelee kerrostalon julkisivumuurauksen työvaiheet. Tiilirakenteiden suunnittelusta saat lisätietoa Tiiliteollisuusliiton ylläpitämältä Tiili-info-sivustolta.

Julkisivun suunnittelu ja toteutus

Tiiliteollisuusliitto ylläpitää tiilijulkisivun rakennedetaljeja ja ohjeita sivustolla tiili-info.fi. 

Siirry sivustolle

Tietoa tiilimallistosta ja käyttökohteista

Tiilivalikoimat

Julkisivutiili on moni-ilmeinen. Olemme ryhmitelleet tiilet valmiiksi valikoimiksi, joista sinun on helpompi löytää oma suosikkisi

Tutustu tiilivalikoimiin

Tiilipalkit osana julkisivumuurausta

Tiilipalkkeja käytetään pääasiassa ikkuna- ja oviaukkojen ylityksiin, julkisivumuurauksen kannakointiin ja moniin esteettisiin erikoisratkaisuihin.

Lue lisää tiilipalkeista

Tiilet käytön mukaan

Kotimaisten tiilien koko poikkeaa keskieurooppalaisesta tiilikoosta. Tiilen koko määrittää usein myös sen käyttökohteen.

Siirry sivulle

Vähähiiliset tiilituotteet kestävään rakentamiseen

Tietoa kotimaisten tiilien CO2-päästöistä ja hiilineutraalillla biokaasulla valmistetuista tiilituotteista.

Lue lisää

Tiili yksi vanhimmista rakennusmateriaaleista

Miksi tiili on pysynyt suosittuna rakennusmateriaalina vuosisatoja?

Tutustu tiilen tarinaan ja ominaisuuksiin. Tiili on monilla mittareilla ekologinen ja kestävä valinta. Tiiliä valmistetaan moniin eri käyttötarkoituksiin, joten varmista että valitset juuri oikean tuotteen seinään, takkaan, piippuun, lattiaan, julkisivuun ja pihapolulle.

 

Lue lisää

Tiilijulkisivun ylläpito ja huolto

Hyvin suunnitellun ja kunnollisista materiaaleista valmistetun tiilirakenteen kestoikä on satoja vuosia, eikä rakenne välttämättä vaadi mitään kunnossapito- tai korjaustoimenpiteitä käyttöikänsä aikana. Julkisivuun liittyvät rakenteet on kuitenkin syytä tarkastaa säännöllisin väliajoin.

Tiilijulkisivun huollontarpeen vähäisyys korostuu pitkällä aikavälillä ja konkretisoituu kustannussäästöinä elinkaarensa aikana. Hyvä vertailukohta on esimerkiksi puujulkisivu, joka vaatii huoltomaalauksen noin 8-10 vuoden välein, rappauskin pitää uusia vähintään 30 vuoden välein. Yleisestikin tiilijulkisivu ikääntyy kauniisti patinoituen säilyttäen viehättävyytensä pitkään.

Tavallisimmin tiilirakenteen huolloksi riittää säännöllisin väliajoin (suositus 2 v) tehtävä liittyvien rakenteiden, kuten räystäiden, ikkunapellitysten, sadevesijärjestelmien ja saumojen tarkistus ja tarpeen vaatiessa huoltokorjaus. Tiilijulkisivua voidaan myös pestä tai puhdistaa esimerkiksi kuivajääpuhalluksella. 

Laastisaumojen korjauksessa tiilimuurin rapautuneiden tai kuluneiden laastisaumojen pintaosat uusitaan, eli kyseessä on tiilijulkisivun osittain säilyttävä korjaustapa. Yleisimmin paikkauskorjausten syynä on saumauslaastin puutteellinen pakkasenkestävyys, kosteusteknisesti huonosti toimivat ratkaisut tai suojaavien pellitysten vaurioituminen tai niiden puuttuminen kokonaan.

Ohutta uusintasaumausta ei voida tehdä pelkästään vanhan saumalaastin tai muurauslaastin pintaan, vaan uusittava laasti on poistettava kokonaan riittävän syvälle tiilien väliin ja alusta on tartunnan varmistamiseksi puhdistettava huolellisesti. Laastisaumat uusitaan vaurioituneilta alueilta kokonaisuudessaan noin 20 – 40 mm syvyyteen saakka riippuen sauman leveydestä ja onko tiilimuurissa käytetty erillistä ns. saumalaastia.

Tiilijulkisivujen pesu ja puhdistus

Tiilijulkisivu patinoituu kauniisti, mutta saattaa ympäröivien olosuhteiden vaikutuksesta vaatia aika ajoin puhdistamista. 

Tutustu puhdistusmenetelmiin

Asuinkerrostalo Maununnevantie Utu Vuolu

Tarvitsetko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tiilen käytöstä julkisivurakentamisessa sekä uusimmista tiilitrendeistä.