Telakkarannan asuinalue, Turku, Ruskonkirjava Makasiini

Vanhan ja uuden yhdistävä tiiliarkkitehtuuri

Telakkaranta on rakentunut Turun paraatipaikalle Aurajoen itärannalle. Vanha tehdaskiinteistö on saanut sisäänsä loft-asuntoja ja naapureikseen uusia kerrostaloja. Julkisivujen punatiili antaa korttelille yhtenäisen ilmeen.

Turun Telakkarannalle myönnettiin vuoden 2018 Kestävä Kivitalo-palkinto tunnustuksena asuinalueen suunnittelusta, toteutuksesta ja ohjauksesta paikallarakentamisen hyviä perinteitä vaalien.
– Vanhan ja uuden rakennuskannan ulkoarkkitehtuurin ajallisesta erilaisuudesta huolimatta Telakkarannan asuinalue muodostaa tyylikkään ja yhtenäisen kokonaisuuden, Kestävä Kivitalo -ryhmän puheenjohtaja Pentti Lumme toteaa.

Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu pitkää elinkaarta, asumisviihtyvyyttä sekä rakennusten elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia.
– Uusi rakennuskanta tiilisine julkisivuineen ja lasitettuine parvekkeineen on yhdistetty vanhempaan tiiliseen teollisuusarkkitehtuuriin tavalla, joka tekee alueesta mielenkiintoisen ja näyttävän, Pentti Lumme jatkaa.

L-tehtaan muuttaminen Loft-asunnoiksi - parasta kierrätystä

Wärtsilä rakennutti tehdaskiinteistön laivanrakennusta varten lähelle Aurajoen suistoa vuonna 1934. Niin sanottua L-tehdasta laajennettiin vuonna 1954. Tehtaan kalke hiljeni vuonna 2004, kun laivanrakennus siirtyi uudelle Pernoon telakalle. Mittava rakennus jäi paikalleen osaksi joenrannan kaupunkikuvaa, niin kuin se on jo lähes sata vuotta ollut.
– Vuodesta 2004 alkaen olen himoinnut tätä hienoa rakennusta, joka sijaitsee ainutlaatuisella paikalla. Sekä rakennuksella ja paikalla on historiansa, arkkitehti SAFA Kari Haroma Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy:stä sanoo.

Vuonna 2013 kiinteistö siirtyi YH Kodit Oy:n ja Jatke Oy:n omistukseen. Haroma & Partners voitti toteuttamisen ideakilpailun ja L-tehtaan muuttaminen loft-asunnoiksi alkoi 2014. Talo saikin nimekseen Loft-Tehdas.
– Museovirasto ei hyväksynyt lisäeristystä, mutta ei sitä olisi tarvittukaan. Paksu tiiliseinä ilmaväleineen eristää lämpöä hyvin. Kylmäsiltoja eristettiin ja ikkunat vaihdettiin lämpöarvoiltaan paremmiksi, Kari Haroma toteaa.
Hänen mukaansa L-tehtaan kestäviä rakenteita selittää se, että aikanaan haluttiin rakentaa työntekijöille kunnon olosuhteet.
– Tiiletkin olivat säilyneet hyvin. Joitain rikkinäisiä vaihdettiin, mutta niillekin löytyi korvaavat tiilet vanhasta rakenteesta.

Asuntosuunnittelua jokimaiseman ja punatiilen ehdoilla

Telakkarannassa on nyt rakenteilla vanhaa Loft-Tehdasta lähinnä olevat uudisrakennukset. Korttelin rakentaminen alkoi vuonna 2014. Hyvin suunnitellut ja laadukkaasti rakennetut, upealla paikalla sijaitsevat asunnot ovat kiinnostaneet ostajia. Näin ollen korttelin rakentaminen on edistynyt uudella talolla vuosittain. Kortteli valmistuu 2019.
– Arkkitehtisuunnittelun yhtenä haasteena oli, miten luodaan kaupunkikuvallisesti sopusuhtainen kokonaisuus. Luonnollisena ratkaisuna oli tehdä liuskekivillä verhotuin sokkelein laituritasosta reilusti ylös korotettu jalusta ja kaikkien uudisrakennusten julkisivut puhtaaksi muurattuna samalla tiilellä. Lopputuloksesta ei huomaa, että mukana on ollut useampi eri rakennuttaja, arkkitehti SAFA Pekka Mäki Arkkitehtitoimisto Sigge Arkkitehdeistä toteaa.

Kaava määritteli julkisivuun punatiilen ja sokkeleihin luonnonkiven.
– Valitsimme Wienerbergerin ruskonkirjavan Makasiini-tiilen, joka istuu hyvin kokonaisuuteen. Tiilinen julkisivu kestää aikaa ja on tyylikäs. Yhtenäinen kortteli oli yksi suunnittelun perusasia ja tärkeää kestävän ympäristön kannalta, Pekka Mäki lisää.

Asuntosuunnittelua tehtiin myös maiseman ehdoilla. Lähes kaikkien asuntojen avarat parvekkeet avautuvat Aurajoelle ja tarjoavat näkymän kohti Turun linnaa. Taloyhtiöillä on yhteinen, merelliseen henkeen toteutettu pihakansi. Sen alla on autohalli, josta pääsee suoraan hisseillä porraskäytäviin. Turun kaupungin kaavoituksella on ollut hyvin keskeinen rooli Telakkarannan alueen toteuttamisessa.
– Pitää myös kiittää maanomistajaa eli Wärtsilä kiinteistöjä, joka järjesti vuonna 2005 arkkitehtikutsukilpailun. Kilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Gullichsen-Vormala Oy:n ehdotus ja pääsuunnittelijana oli Timo Vormala. Asemakaavanmuutoksen perusratkaisu on laadittu sen pohjalta.
– Alueelle laadittiin talonsuunnitteluun rakentamistapaohjeet kaavamääräysten lisäksi, kertoo kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari Turun kaupungilta.

Maanomistaja ei halunnut luovuttaa aluetta yhdelle toteuttajalle, vaan myi enintään kaksi tonttia kerrallaan, jotta moninaisuus toteutuisi. Teollisesta vaiheesta jääneet ominaispiirteet, nosturit, telakan osa ja rannan muoto säilytettiin. Suojellut nosturit luovat ihan oikeasti paikan henkeä ja kadun tason pienet telakkafragmentit ovat myös tärkeitä.

As Oy Turun Loft-Tehdas I–IV
Rakennuttajat: YH Kodit Oy ja Jatke Oy
Arkkitehtisuunnittelu:
Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy
Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy
Rakennusurakoitsija: Jatke Oy

Telakkarannan uudiskohteet
Rakennuttajat: Skanska Talonrakennus Oy, Skanska Kodit, Sato Oyj sekä TKU-Rakennus Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Sigge Arkkitehdit
Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy
Rakennusurakoitsijat:
Skanska Talonrakennus Oy ja TKU-Rakennus Oy

 

Katso Turun Telakkarannan esittelyvideo

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Maununneva, Helsinki

Helsingin Maununnevalle on valmistunut ARK-house arkkitehtien suunnittelema Hekan vuokrakohde. Arkkitehdit Hannu Huttunen ja Tina Ullrich suunnittelivat pistetalojen päätyihin suurkuviona toteutetun tiiliaiheen, jota leikkisästi kutsutaan tiilivillapaidaksi.

Lue lisää

Saunalahti Magneettikatu 14

Espoon Saunalahteen valmistunut 115 asunnon kiinteistö näyttää, miten rakennuksen voi suunnitella ja toteuttaa laadulla, mutta silti kohtuullisilla kustannuksilla. Lopputuloksena on kestävän kehityksen periaattein rakennetut asuinkerrostalot.

Lue lisää

Bysa ja Sandis Jätkäsaari

Kaupunkikuvan kannalta rakennusten yksilöllisyys on tärkeää, mutta samoin on yhtenäinen kaupunkikuva. Julkisivuissa oli tavoitteena yhdenmukaistaa paikallamuuratun ja elementtirakenteisten julkisivujen ilme.

Lue lisää

Arabianranta Arabiankatu 4

Helsingin Arabianrannassa kerrostalon käsinlyödystä tiilestä paikalla muuratut julkisivut liittävät rakennuksen alueen vanhoihin teollisuusrakennuksiin. Vapaarahoitteisen vuokratalon rakennuttaja painottaa laatua sekä suunnittelussa että toteutuksessa.

Lue lisää

Telakkarannan asuinalue, Turku, Ruskonkirjava Makasiini

Kiinnostuitko?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tiilen käytöstä julkisivurakentamisessa sekä uusimmista tiilitrendeistä.

kivitalo.fi palvelee suunnittelijaa

Tutustu Kestävä kivitalo -verkkosivustoon

Kestävä kivitalo -yritysryhmä edustaa hyvää ja kestävää paikallarakentamisen perinnettä. Verkkosivuilta löydät asiantuntijoiden neuvoja ja ohjeita paikallavalettavien betonirunkojen sekä muurattujen rakenteiden suunnitteluun ja toteutukseen. Vuosittain ryhmä jakaa Kestävä kivitalo -palkinnon laadukkaasti suunnitellulle ja toteutetulle kivitalokohteelle.