Apartment building Magneettikatu 14 Espoo with Wasserstrich long brick

Ajatonta arkkitehtuuria Saunalahdessa

Espoon Saunalahteen valmistunut 115 asunnon kiinteistö näyttää, miten rakennuksen voi suunnitella ja toteuttaa laadulla, mutta silti kohtuullisilla kustannuksilla. Lopputuloksena on kestävän kehityksen periaattein rakennetut asuinkerrostalot, joiden välipohjat on paikalla valetut ja julkisivu toteutettu tiilen päälle rappaamalla. 

Kolmesta kuusikerroksisesta rakennuksesta koostuva Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14 herättää huomiota muodoillaan ja yksityiskohdillaan. Keskiöön jäävää puhdaslinjaista kaaritaloa reunustavat niin materiaaleiltaan kuin muodoiltaankin persoonalliset pistetalot. Kohteesta aistii heti, että se on huolella suunniteltu ja toteutettu.

– Lähtökohtana oli suunnitella mahdollisimman hyvä asuinkortteli ja käyttää kestäviä materiaaleja. Eri osapuolet muodostivat suunnittelusta toteutukseen tiimin, jonka työskentelyssä oli innostunut henki, kertoo arkkitehti SAFA Veikko Mäkipaja Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:stä.

Lopputuloksena on kestävän kehityksen periaattein rakennetut asuinkerrostalot, joiden välipohjat on paikalla valetut ja julkisivu toteutettu tiilen päälle rappaamalla. Rakennuksen omaleimaista ilmettä lisäävät pitkistä, mustista tiililankuista muurattu pohjoisjulkisivun jalusta, sekä väritehosteiden käyttö niin julkisivuissa kuin porrashuoneissakin. Kohteen pääurakoitsijana toimi Lujatalo Oy ja rakennesuunnittelusta vastasi Insinööritoimisto Jonecon Oy.

Rakennuksen elinkaarikestävyys oli keskeinen tavoite

Myös rakennuttaja Espoon Asunnot Oy painottaa uudistuotannossaan elinkaarikestävyyttä.
– Rakennuksen suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa elinkaariasiat ovat keskeisellä sijalla. Suosimme tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä, huoltovapaa elinkaari ja joiden korjaus on helppoa sekä edullista, rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä sanoo.
– Rakennuttajana arvostamme myös ajatonta arkkitehtuuria. Se sopii hyvin kestävän rakentamisen tavoitteeseemme ja on useimmiten myös helposti ylläpidettävää.
Veikko Mäkipaja sanoo, että heidän toimistolleen hyvien rakennusmateriaalien valinta on erittäin tärkeää.
– Kun suunnitellaan tehokas ja selkeä rakennus, voidaan kustannusten puitteissa käyttää rakentamiseen laadukkaita materiaaleja.

Kohteen julkisivussa käytetty pitkä, matala tiili on Wienerbergerin tuotantoa, Wasserstrich Zwart (495x100x38 mm).

Useiden eri laatutekijöiden ansiosta kohteelle myönnettiin vuoden 2017 Kestävä Kivitalo -palkinto.
Palkinnon saivat Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14:n toteuttajat:

Pääsuunnittelija
Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy

Rakennuttaja
Espoon Asunnot Oy

Rakennesuunnittelu
Insinööritoimisto Jonecon Oy

Urakoitsija  Lujatalo Oy

Nämä artikkelit saattavat kiinnostaa sinua.

Maununneva, Helsinki

Helsingin Maununnevalle on valmistunut ARK-house arkkitehtien suunnittelema Hekan vuokrakohde. Arkkitehdit Hannu Huttunen ja Tina Ullrich suunnittelivat pistetalojen päätyihin suurkuviona toteutetun tiiliaiheen, jota leikkisästi kutsutaan tiilivillapaidaksi.

Lue lisää

Turun telakkaranta

Telakkaranta on rakentunut Turun paraatipaikalle Aurajoen itärannalle. Vanha tehdaskiinteistö on saanut sisäänsä loft-asuntoja ja naapureikseen uusia kerrostaloja. Julkisivujen punatiili antaa korttelille yhtenäisen ilmeen.

Lue lisää

Arabianranta Arabiankatu 4

Helsingin Arabianrannassa kerrostalon käsinlyödystä tiilestä paikalla muuratut julkisivut liittävät rakennuksen alueen vanhoihin teollisuusrakennuksiin. Vapaarahoitteisen vuokratalon rakennuttaja painottaa laatua sekä suunnittelussa että toteutuksessa.

Lue lisää

Bysa ja Sandis Jätkäsaari

Kaupunkikuvan kannalta rakennusten yksilöllisyys on tärkeää, mutta samoin on yhtenäinen kaupunkikuva. Julkisivuissa oli tavoitteena yhdenmukaistaa paikallamuuratun ja elementtirakenteisten julkisivujen ilme.

Lue lisää

Apartment building Magneettikatu 14 Espoo with Wasserstrich long brick

Kiinnostuitko?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tiilen käytöstä julkisivurakentamisessa sekä uusimmista tiilitrendeistä.

kivitalo.fi palvelee suunnittelijaa

Tutustu Kestävä kivitalo -verkkosivustoon

Kestävä kivitalo -yritysryhmä edustaa hyvää ja kestävää paikallarakentamisen perinnettä. Verkkosivuilta löydät asiantuntijoiden neuvoja ja ohjeita paikallavalettavien betonirunkojen sekä muurattujen rakenteiden suunnitteluun ja toteutukseen. Vuosittain ryhmä jakaa Kestävä kivitalo -palkinnon laadukkaasti suunnitellulle ja toteutetulle kivitalokohteelle.