Asuinkerrostalo Bysa & Sandis, Jätkäsaari

Tiilen ja laastin saumaton yhteensovitus

Kaupunkikuvan kannalta rakennusten yksilöllisyys on tärkeää, mutta samoin on yhtenäinen kaupunkikuva. Julkisivuissa oli tavoitteena yhdenmukaistaa paikallamuuratun ja elementtirakenteisten julkisivujen ilme.

David Chipperfield on toteuttanut upean kalkkilaastilla muuratun julkisivun Galleria-rakennukseen Berliinin museosaarelle Kupfergraben-kadulle. Se antoi kimmokkeen erivärisen tiilen ja laastin yhteisvaikutuksen kokeiluun Bysa & Sandiksessa. Rakennuttajana ATT tuki kokonaistaloudellista ratkaisua, jonka avulla vältyttiin rappaukselta. 

Muurauslaastiksi valikoitui lopulta kokeilujen kautta täysin sementtipohjainen laasti, joka hierrettiin muurattuun pintaan märkää märälle periaatteella käyttäen sientä ja lastaa.

Esikuvien mukainen toteutus

Italialainen arkkitehtikollega toteaa toteutuksen olevan sovellus antiikin “shalbo”-muurauksesta. Sillä toteutetaan myös luonnonkivimuurauksia.

Mallimuurauksen suorittaminen, oikeiden työtapojen valinta ja eri työryhmien opastus olivat haasteelisia. Wienerbergerin Juha Karilainen tarjosi ammatillista osaamistaan ja tilat suunnitteluaikaiselle mallityölle. Työryhmien ohjeistaminen jäi arkkitehdille. Siinä onnistuttiin niin hyvin kuin nyt olosuhteisiin nähden oli mahdollista. Tämä edellytti useita vierailuja työmaalla ja pääsipä arkkitehti itsekin muuraamaan.

Muurarit pitivät haasteesta. Eri ryhmien välinen kädenjälki erottuu kyllä ja sitä yritettiin korjata yhdenmukaiseksi jälkeenpäin niin paljon kuin mahdollista. Varsinkin ensiimmäinen harjoitusseinä erottuu rakennuksen julkisivussa. Samoin voimakkaat kuviot nousevat edelleen ainakin suunnittelijan silmään. Tavoitteena kun oli yhtenäinen vaikutelma. Ratkaisu ei ollut kallis ja hanke saatiinkin hyvin tavoitteena olevaan kustannukseen.

Bysa ja Sandis asuinkerrostalo Jätkäsaari, Helsinki

Kiinnostuitko?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tiilen käytöstä julkisivurakentamisessa sekä uusimmista tiilitrendeistä.

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Maununneva, Helsinki

Helsingin Maununnevalle on valmistunut ARK-house arkkitehtien suunnittelema Hekan vuokrakohde. Arkkitehdit Hannu Huttunen ja Tina Ullrich suunnittelivat pistetalojen päätyihin suurkuviona toteutetun tiiliaiheen, jota leikkisästi kutsutaan tiilivillapaidaksi.

Lue lisää

Turun telakkaranta

Telakkaranta on rakentunut Turun paraatipaikalle Aurajoen itärannalle. Vanha tehdaskiinteistö on saanut sisäänsä loft-asuntoja ja naapureikseen uusia kerrostaloja. Julkisivujen punatiili antaa korttelille yhtenäisen ilmeen.

Lue lisää

Saunalahti Magneettikatu 14

Espoon Saunalahteen valmistunut 115 asunnon kiinteistö näyttää, miten rakennuksen voi suunnitella ja toteuttaa laadulla, mutta silti kohtuullisilla kustannuksilla. Lopputuloksena on kestävän kehityksen periaattein rakennetut asuinkerrostalot.

Lue lisää

Arabianranta Arabiankatu 4

Helsingin Arabianrannassa kerrostalon käsinlyödystä tiilestä paikalla muuratut julkisivut liittävät rakennuksen alueen vanhoihin teollisuusrakennuksiin. Vapaarahoitteisen vuokratalon rakennuttaja painottaa laatua sekä suunnittelussa että toteutuksessa.

Lue lisää