Telakkarannan asuinalue, Turku, Ruskonkirjava Makasiini

Tiilijulkisivu korvaa päästönsä energiansäästöllä

Tutkimus on osoittanut, että energiaa varaava tiilijulkisivu säästää lämmitysenergiaa, voi hyvittää valmistuksen hiilidioksidipäästöt ja jopa vähentää kokonaispäästöjä elinkaarensa aikana.

Tiiili varaa tehokkaasti lämpöä

Suomen Tiiliteollisuusliiton vuonna 2013 Bionovalla Consultingilla teettämä tutkimus selvitti tiilijulkisivun valmistuksen ja elinkaaren rakennuksen sadan vuoden kokonaispäästöistä.

Tutkimuksen case-kohteena käytettiin Poriin vuonna 2013 rakennettua DiaVilla-palvelukerrostaloa. Elinkaaritarkastelussa DiaVillan tiilijulkisivun osuus 50 vuoden päästöistä olisi noin 1,4 % ja 100 vuoden päästöistä noin 0,8 %, mikäli energiantuotannon päästöt pysyvät samoina.

Pitkän elinkaaren aikana tiiliseinän varaava vaikutus vastaa säästönä suurempaa hiilidioksimäärää kuin tiilen valmistuksesta syntyvät päästöt. Päästöhyöty vaihtelee käytettäessä eri lämmitysmuotoja.

Julkisivurakenteessa ilmaraolla merkittävä vaikutus energiankulutukseen

Tutkimuksesta ilmeni lisäksi, että tiilen lämmönvarausominaisuudesta johtuen tiilijulkisivun takana olevan ilmaraon lämpötila on lämmityskaudella keskimäärin noin asteen verran ulkolämpötilaa korkeampi. Tällä on merkitystä sekä rakennuksen energiankulutukseen että sen päästöihin elinkaaren aikana. 

Julkisivurakenteiden U-arvo pintavastuskertoimineen ei ota riittävästi huomioon ilmaraon vaikutusta. DiaVillan ilmaraon lämpötila oli lämmityskaudella 0,9 astetta ja pohjoisseinällä 0,7 astetta korkeampi kuin ulkolämpötila. Kesällä tiilijulkisivu on jäähdyttänyt alempia kerroksia vähentäen ulkopuolisen jäähdytyksen tarvetta.

 

Varma-talo Salmisaari, Helsinki

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Vähähiiliset tiilituotteet kestävään rakentamiseen

Korian tehtaalla valmistetut tiilituotteet pärjäävät hyvin vertailtaessa eri tiilenvalmistajien tuotekohtaisia CO2-päästöarvoja. Tiilet voidaan valmistaa jatkossa myös hiilineutraalilla biokaasulla, jolloin tuotteiden hiilidioksidipäästöt putoavat alle puoleen.

Tiilen historia Suomessa

Ensimmäiset tiilirakenteet Suomessa on muurattu argeologisten löytöjen perusteella 1200-luvun alussa. Laajemmin tiili tuli käyttöön kirkkojen ja linnojen rakentamisessa 1300-luvulta lähtien.

Tiilet käytön mukaan

Kotimaisten tiilien koko poikkeaa keskieurooppalaisesta tiilikoosta. Tiilen koko määrittää usein myös sen käyttökohteen.

Ekologisesti tiilestä

Rakentamisen ympäristövaikutuksia arvioitaessa on hyvä huomioida materiaalien yhteisvaikutukset kiinteistön koko elinkaaren ajalta.