Mother and child reading a book

Terveen periaatteen koti kennoharkoista

Sisäilmaesteettömyyteen ei nykyisin löydä helposti täydellisesti toimivia rakenneratkaisuja. Niiden tulisi olla samanaikaisesti sekä rakenteellisesti että rakennusfysikaalisesti riskittömiä. Lisäksi materiaalien tulisi olla hajuttomia ja kaikin tavoin päästöttömiä. Jäljelle jää vain harva joukko materiaaleja ja toteutustapoja, joilla monien erilaisten vaatimusten täyttäminen on mahdollista. Yksi rakenneratkaisu, jolla päästään edes lähelle on savipohjainen keraamiseksi poltettu Poroton-kennoharkko.

Yksinkertainen, yksiaineinen seinärakenne

Poroton-kennoharkko on noin 50 cm paksu, yksiaineinen, epäorgaaninen ja muoviton harkko, jossa eristeenä on vain ilmaa tai vaihtoehtoisesti perliittiä eli steriiliä vulkaanikivimurskaa.

Ilmakennoinen Poroton U8-490 on perinteisten massiivitiilirakenteiden tapaan täysin monoliittinen eli yksiaineinen kennoharkko. Vanhoista massiivitiilirakenteista poiketen rakenne täyttää kuitenkin ilman lisäeristyksiä tai kompensaatiota ulkoseiniltä vaaditun lämmöneristysvaatimuksen eli U-arvon 0,17 W/m2K. Muista harkkorakenteista poiketen eristeenä toimii vain harkon kennoissa oleva ilma, joka on yksi parhaimmista ja luonnonmukaisimmista lämmöneristeistä.

Toinen harkkotyyppi on perliittitäytteinen T7- 365, 425 tai S8-490P-kennoharkko. Ne ovat niin ikään hengittäviä, monoliittisia ulkoseinäharkkoja sillä erolla, että ilman tilalla kennoissa on perliittimurskaa. Perliitti on luonnossa esiintyvä vulkaaninen kivi, joka on murskattu ja poltettu 1100ºC lämpötilassa. Vaaleilla, steriileillä kivihiukkasilla on hyvä lämmöneristävyyskyky, eivätkä ne sisällä myöskään mitään kemikaaleja.

Poroton-harkot muurataan ohutsaumamenetelmällä 1 mm paksuin saumoin sementtipohjaisella ohutsaumamuurauslaastilla. Laastia levitetään vain vaakasaumoihin, joten laastinmenekki on minimaalista. Sisäpuolen pinnoituksissa voidaan perinteisten sementtilaastien sijasta käyttää myös vesihöyryä läpäiseviä kipsi- tai savilaasteja. 

Talvella lämmin ja kesällä sopivan viileä

Kennoharkkorakenne tasaa tehokkaasti lämpötilojen vaihtelua eri vuodenaikoina. Paksun yksiaineisen rakenteensa ansiosta ei kuuma eikä kylmäkään ulkolämpötila pääse kovin nopeasti vaikuttamaan sisälämpötilaan, vaan 50 cm paksuinen rakenne toimii termostaatin tavoin ulko- ja sisätilan välillä alentaen samalla rakennuksen energiakustannuksia. Esimerkiksi kesähelteillä sisälämpötilat pysyvät kevyempiin ja kerroksellisiin rakenneratkaisuihin verrattuna alhaisempina, eikä siksi ole välttämättä tarvetta energiaa kuluttavalle jäähdytykselle. Kennoharkkoseinän kapasiteetti sitoa ilmastoinnin kautta huonetilaan syötettyä yöajan viileämpää ilmaa on suuri ja massaan varastoitunut viileys pitää huoneilman hellepäivienkin aikana viileänä. 

Ylläpitää sisäilman kosteustasapainoa

Kennoharkkoseinän positiivisiin ominaisuuksiin voidaan laskea myös sen kyky ylläpitää hyvää sisäilman kosteustasapainoa. Talviaikaan sisätiloja lämmitettäessä ihmiset kärsivät usein kuivasta sisäilmasta. Hyvä ilmanvaihto ei yksin varmista sisäilman laatua, vaan siihen tarvitaan myös kosteustasapainoa ylläpitävää runkorakennetta.

Keraamisella kennoharkolla on suuri kosteuskapasiteetti ja se pystyy reagoimaan kosteusvaihteluihin hengittävyytensä ansiosta varsin nopeasti. Harkon huokosrakenne imee ja varastoi ylimääräistä kosteutta itseensä silloin, kun sitä on huoneilmassa liikaa ja luovuttaa vastaavasti sitä takaisin huonetilaan, kun ilma on kuivempaa. Tämä edellyttää kuitenkin myös pintamateriaaleilta hengittävyyttä. 

Tyttö makaa lattialla

Sisäilman laatu ja riskisietoisuus rakennuttajien kriteereinä

Hyvään sisäilman laatuun kiinnitetään kasvavassa määrin huomiota niin julkisia kohteita kuin omakotitalojakin suunniteltaessa ja toteutettaessa. Yhä useammat pientalorakentajat ovat kiinnostuneita muustakin kuin ulkonäköseikoista.

Terveellisyys, rakenteiden riskittömyys sekä hyvä sisäilman laatu ovat olleet kriteereinä monia uusia kouluja ja päiväkoteja toteutettaessa. Oulun Metsokankaan ja Rita-aukion koulut toteutettiin lähtökohtana riskisietoisuus ja hyvä sisäilman laatu. Myös HEI-Schools päiväkoti Helsingin Jätkäsaaressa oli kohde, jossa kiinnitettiin huomiota mahdollisimman puhtaisiin luonnonmateriaaleihin, niiden päästöttömyyteen ja hyvään sisäilman laatuun. Kaikissa kohteissa on ulkoseinärakenteena Poroton-kennoharkkoratkaisu.

Artikkelikuvia

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Kennoharkot rakentamiseen

Kennotiiliharkkoja on sekä avokennoisia että periliittitäytteisiä. Katso eri vaihtoehdot pientalorakentajalle sekä kohteisiin, joissa kerrosluku on yli kolme.

Tutustu harkkovalikoimiin

Oulun Poroton-koulut

Oulussa luotetaan keraamiseen kennoharkkoon koulurakentamisessa. Liikelaitos Oulun Tilakeskus käynnisti kesällä 2018 kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla. Koulut valmistuivat syksyksi 2019.

Lue lisää

Ajaton Kotkan toritalo

Kotkan torin laidalta purettiin kaksi huonokuntoista rakennusta ja tilalle muurattiin nelikerroksinen kerrostalo keraamisista Poroton-harkoista. Rakennuttaja edellytti kestävien ja perinteiste materiaalien käyttöä.

Lue lisää

Joensuun kennoharkkokerrostalo

Joensuun Penttilään nousee kolme terveellistä, turvallista ja sisäilmaltaan miellyttävää massiivitiilirunkoista harkkokerrostaloa. Ensimmäinen taloista on jo valmistunut. Kohde on ensimmäinen tällä rakennetekniikalla rakennettu kerrostalo Suomessa.

Lue lisää