The renvoation of an old carpenter workshop into loft apartment, Nakkila, Finland

Tiili luo tunnelman loft-asuntoon

1950-luvulla rakennettu puusepänverstas saneerattiin upeaksi loft-asunnoksi

Vanhan verstasrakennuksen massiiviset ulkoseinät on muurattu tiilestä. Ajansaatossa seinät oli sisäpuolelta slammattu eli käsitelty laasti- ja kalkkiseoksella sekä lisäksi vielä maalattu. Alusta alkaen oli kuitenkin selvää, että seinät halutaan alkuperäiseen ulkonäköönsä eli tiilipinta esille. Pintakäsittelyt poistettiin hiekkapuhaltamalla ja alta paljastui hyväkuntoinen tiiliseinä, joka toimii oleellisena osana industrial-henkistä sisustusta.

Uudet väliseinät tiilipintaisiksi

Yksi suunnittelun lähtökohta oli, että uuden huonejaon mukaisesti rakennettavien seinien tulee olla samannäköisiä alkuperäisten tiiliseinien kanssa. Ratkaisuna selvitettiin tiilen ja vaihtoehtona uretaanipohjaisia tiili-ilmeeseen puristettujen levyjen käyttöä seinäpinnassa. Aito tiili veti kuitenkin pidemmän korren ja tarkimmin vanhaan tiili-ilmeeseen sointui Wienerbergerin Pastorale-tiililaatta. 

Pastorale on punaisenkirjava tiili, joka tuo mieleen vanhat ruukki- ja tehdasmiljööt. Ilmeensä ja värisävynsä puolesta Pastorale olikin täydellinen valinta loft-asuntoon. Perinteisen tiilimuurauksen sijaan kohteessa päätettiin käyttää levyseinään kiinnitettäviä ja jälkisaumattavia tiililaattoja.

Loftiin tuli useampia laatoitettavia seiniä; vierashuoneen seinä kohti ruokailutilaa ja olohuoneen seinä, joka on vasten pesuhuonetta ja saunaa. Toisessa päässä asuntoa taas keittiökalusteseinä ja sen takana oleva suihkuhuone/wc ja vaatehuoneen seinät laatoitettiin kokonaan ympäri tiililaatoilla. Kaiken kaikkiaan tiililaatoilla pinnoitettavaa seinäalaa kertyi 53 m² ja remonttikohteeseen toimitettiinkin yli 3000 tiililaattaa.

Työmenetelmät kehittyivät remontin myötä

Väliseinät rakennettiin puurunkoisina ja päällystettiin kipsilevyillä.  Laatoitettavat seinät käsiteltiin ensin primerillä, jotta laastin kosteus ei imeytyisi kipsilevyyn. Oikeanlainen saumapaksuus saatiin käyttämällä sopivan paksuista köyttä ja saumaväri löytyi laastitoimittajan värimalleja vertailtaessa vanhaan tiiliseinään.

Laattojen kiinnitysvaihe oli kohteen koosta johtuen työläs. Saumaus toteutettiin aluksi perinteisellä tavalla painamalla muurauslaastia saumaraudalla saumoihin. Näin isossa remonttikohteessa saumaustyötä oli huomattavan paljon ja ajan säästämiseksi työmaalla keksittiin käyttää laastin levittämiseen silikonipuristinta. Lopuksi sauma viimeisteltiin saumaraudalla

Kun seinät olivat kuivuneet, harjattiin irtonainen laasti pois ja seinät imuroitiin. Tämän jälkeen sekä vanhat että uudet seinät lakattiin Helo Aqua 20 -vesiohenteisella mattapintaisella lakalla. Alussa lakkaus tehtiin pensselillä ja rullalla, mikä oli hidasta. Lisäksi lakkaa kului paljon. Asiaa selviteltiin ja päädyttiin hankkimaan Boschin matalapaineruisku. Tämän jälkeen ruiskuttamalla työ onnistui helposti. Samalla ruiskulla maalattiin myös seinustoja kiertävät, alkuperäiset putkipatterit, jotka jätettiin asuntoon.

Vaikka tiililaattojen asennus ja saumaus oli yksi saneerausprojektin haastavimmista vaiheista, lopputuloksen kannalta se muotoutui kuitenkin tärkeimmäksi. Valmista tilaa katsottaseessa voi todeta, että tehdyt ratkaisut ovat olleet oikeita. Vanha tiili ja uusi Pastorale-tiililaattaseinä istuvat sisustuksessa rinnakkain sulassa sovussa luoden näyttävän ja tyylikkään loft-kokonaisuuden, joka henkii alkuperäänsä ollen kuitenkin samalla moderni ja nykyaikainen.

Ruusukori tiiliseinä

Kiinnostuitko?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa Porotherm-kennoharkkorakentamisesta sekä muista tiiliratkaisuistamme rakentajalle.

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Kerrostalokodin keittiöremontti

Tamperelaisen kerrostalokodin keittokomero koki remontissa melkoisen muutoksen. Lisää tilaa saatiin purkamalla keittiötä ja ruokailutilaa erottava seinä. Keittiön taustaseinälle valittiin materiaaliksi aito tiililaatta.

Tiililaatat sisustuksessa

Tiililaatoilla saat kotiisi aitoa tunnelmaa. Käyttökohteita keittiöt, oleskelutilat, saunat - vain mielikuvitus rajana.