Tiilijulkisivun puhdistaminen

Tiilijulkisivun pesu ja puhdistus turvallisesti

Tiilijulkisivun elinkaari on pitkä, eikä se välttämättä vaadi huoltotoimenpiteitä kymmenienkään vuosien aikana. Tiilen pintaan voi kuitenkin eri syistä tarttua likaa tai epäpuhtauksia, joista on pääosin vain esteettistä haittaa. Julkisivun puhdistamiseen on useita suositeltavia menetelmiä, jotka eivät rasita rakenteita tai vaurioita tiilipintaa ja ovat siten turvallisia käyttää. 

Korjaa ensin liittyvien rakenteiden viat ja puutteet

Julkisivussa havaittavat paikalliset likaraidat tai tummentumat ovat aina oire puutteellisesta veden ohjauksesta. Siksi ennen pintojen pesua olisi syytä tarkastaa pellitysten ja räystäiden kunto ja korjata vuotavat kohdat. Muutoin pesty pinta likaantuu pian uudestaan ja tehty työ valuu hukkaan. 

Tiilijulkisivun saumojen sekä liittyvien rakenteiden kuten räystäiden, ikkunapellitysten, sadevesijärjestelmien kunto olisi muutoinkin hyvä tarkastaa parin vuoden välein. 

Jos likatahroja on havaittavissa vain pienillä alueilla julkisivua, puhdistukseen suositellaan harjapesua vedellä. Ensin tiilipinta kastellaan, jonka jälkeen likaantunutta aluetta harjataan puhtaaksi ylhäältä alaspäin. Pesutehoa voi parantaa alkalisilla pesuaineilla. 

Painepesua käytettäessä paine ei saisi nousta yli 3,5 barin. Muutoin tiilipinta voi vaurioitua tai vesi imeytyä saumojen kautta taustarakenteeseen aiheuttaen kosteusvaurioita. Vesipesua ei jäätymisvaaran vuoksi voi saa tehdä myöhään syksyllä, talvella tai aikaisin keväällä.

Tiilijulkisivun puhdistaminen

Kauttaaltaan ilman epäpuhtauksista likaantuneet julkisivupinnat

Laajoja julkisivupintoja puhdistettaessa vesipesun sijaan suositellaan joko kuivajääpuhallusta tai kuumahöyrypuhdistusta. Molemmat menetelmät ovat hellävaraisia tiilirakenteelle ja -pinnalle. Pinttyneen lian lisäksi kyytiä saavat jäkälät, sammaleet ja muut orgaaniset tiilen pintaan tarttuneet kasvustot.

Kuivajäällä tarkoitetaan hiilihaposta valmistettuja 1,5-3 mm pellettejä, joiden lämpötila on -78 astetta celciusta. Kun pellettejä puhalletaan paineilmalla puhdistettavalla pinnalle, ne kaasuuntuvat ja irrottavat lian. Menetelmä säästää vettä, on turvallinen ja siisti, eikä puhdistuksesta synny lainkaan jätettä. Kuivajääpuhdistaminen onnistuu kaikkina vuodenaikoina, joskin sadesää ja korkea ilmankosteus vaikeuttaa työtä.

Höyrypuhdistuksessa kuuma noin 140-150 celsiusasteinen vesihöyry puhalletaan sopivalla paineella julkisivupintaan. Menetelmä on hiljainen, tehokas ja ympäristöystävällinen. Höyrypesussa voidaan myös tarvittaessa käyttää kemikaaleja. Kuumahöyrypuhdistus edellyttää, että ulkolämpötila pysyy plussan puolella.

Molemmat menetelmät sopivat hyvin myös sisäpuolisten pintojen puhdistamiseen. Kuivajää- ja höyrypuhdistuksen lisäksi puhdistustarpeisiin löytyy vaihtoehtoina myös hiekka- ja soodapuhallus. Alan ammattilaiset osaavat suositella kohteen erityspiirteiden mukaisesti sopivaa puhdistusmenetelmää.

Tiilijulkisivun sammalkasvuston puhdistaminen kuivajääpuhalluksella, kuvat ennen ja jälkeen

Tiilijulkisivun puhdistaminen
© Wienerberger Finland / Pohjolan Erikoispinta
Tiilijulkisivun puhdistaminen
© Wienerberger Finland / Pohjolan Erikoispinta

Vaalea suolahärme julkisivutiilen pinnassa

Uusien ja toisinaan vanhempienkin tiilirakennusten pintaan kiteytyvät vesiliukoiset suolat ovat suurelta osin peräisin laastista tai tiililaattaelementeissä käytetystä betonista. Poltetussa tiilessä liukoisten suolojen määrä on melko vähäinen, joskin laastin tai betonin sisältämä kalsiumhydroksidi saa liikkeelle liukoisia suoloja tiilimateriaalistakin. 

Ilmiö esiintyy yleensä voimakkaampana etelän- ja lännenpuoleisella seinillä, joista haihtuminen on suurinta. Vesiliukoiset suolat kulkeutuvat haihtuvan veden mukana seinärakenteen pinnalle ja kiteytyvät muodostaen vaalean suolahärmeen. Useimmiten nämä vesiliukoiset suolat häviävät itsestään ilman suhteellisen kosteuden kasvaessa ja loput huuhtoutuvat yleensä pois sateiden mukana. Mikäli halutaan käyttää puhdistusmenetelmiä, voidaan tiiliseinät kuivaharjata tai pinta pyyhkiä kostealla harjalla tai sienellä. 

Vaaleissa tiilissä saattaa esiintyä väriltään kellertäviä, vihertäviä tai ruskeita vesiliukoisia suoloja. Nämä suolat ovat peräisin savista, joiden sisältämät yhdisteet saattavat tietyissä poltto-olosuhteissa muuttua vesiliukoiseen muotoon ja ne tulevat näkyviin vasta muurausvaiheessa emäksisen laastiveden vaikutuksesta. Härmehtimisestä ei ole mitään teknistä haittaa rakenteille ja ilmiö häviävää yleensä itsestään sään vaikutuksesta. 

Härmehtivä tiilijulkisivu
Tiilijulkisivun puhdistaminen

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Tiili materiaalina

Miksi tiili on säilynyt suosittuna rakennusmateriaalina vuosituhansia? Tutustu tiilen tarinaan ja ominaisuuksiin.

Siirry tietosivuille

Tiilet käytön mukaan

Kotimaisten tiilien koko poikkeaa keskieurooppalaisesta tiilikoosta. Tiilen koko määrittää usein myös sen käyttökohteen.

Siirry sivulle

Tiilijulkisivu kompensoi päästönsä energiansäästöllä

Energiaa varaava tiilijulkisivu säästää lämmitysenergiaa, hyvittää valmistuksen hiilidioksidipäästöt ja jopa vähentää kokonaispäästöjä elinkaarensa aikana.

Lue lisää