Sovituksen kirkko, Hollola

Arkkitehtuuriltaan moderni kirkko

Hollolan Sovituksen kirkko antaa tiiliseiniensä sisällä tilaa sekä kirkolle, seurakuntakeskukselle että monipuoliselle toiminnalle. Tiilipinnan kuviointi on viittaus Hollolan vanhaan kirkkoon.

L-kirjaimen muotoisessa rakennuksessa on kolme kerrosta. Ensimmäisessä kerroksessa on lähetys-, nuoriso- ja varhaisnuorisotyön tilat sekä sauna. Toinen kerros on pääkerros. Siinä sijaitsevat kirkon lisäksi seurakuntasalit, kirkkoherranvirasto, diakoniatyö, keittiö, päiväkerho ja musiikkitilat. Ylimmässä kerroksessa on taloustoimisto ja pappien työtilat. Pääkerroksen noin sadan metrin pituinen aula ja käytävä on rakennuksen kokoava tekijä.

Materiaalit kunnioittavat perinteitä

Sovituksenkirkon materiaalit on valittu paikallisia perinteitä kunnioittaen ja kestävän rakennuksen periaattein. Rakennuksen pääasialliset materiaalit ovat tiili, kivipohjaiset lattiamateriaalit sekä tumma tammi. Uusi kirkko henkii kestävyyttä ja pysyviä arvoja. Sovituksenkirkko sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen valtatien ja katujen risteyksessä. Paikalla muuratut julkisivut antavat liikennettä vasten ääntä eristävän muurin. Julkisivujen uritettu Struktura-tiili tuo pintaan erilaisia varjoja auringonvalon mukaan, mikä saa pinnan elämään. Tiilipinnan kuviointi on moderni viittaus Pyhän Marian kirkon päätykoristeisiin.

Sovituksen kirkko
Pääsuunnittelija: Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy/arkkitehti SAFA Sauli Havas
Rakennuttaja: Hollolan seurakunta
Pääurakoitsija: Ki-Vi Oy
Bruttopinta-ala: 4 178 m2
Tilavuus: 24 240 m3
Valmistunut vuonna 2010
Materiaalit: julkisivuissa sakraalitilojen kohdalla Wienerbergerin grafiitinmusta tiili, muualla vaalea rappaus tai puuverhoilu, betonielementti-runko

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Palkittua tiiliarkkitehtuuria

Suomalaisarkkitehtien suunnittelema Hotelli ja Kokouskeskus Paasitorni palkittiin tiiliarkkitehtuurin Wienerberger Brick Award 14 -erikoispalkinnolla vuonna 2014. Kohteessa tiiliä on käytetty erityisen luovalla tavalla osana hyvää arkkitehtuuria.

Lue lisää

Oulun Poroton-koulut

Oulussa luotetaan keraamiseen kennoharkkoon koulurakentamisessa. Liikelaitos Oulun Tilakeskus on käynnistänyt kesän 2018 kuluessa kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla. Koulut valmistuvat syksyksi 2019.

Lue lisää