Paasihotelli, Helsinki, Brick Award voittaja

Palkittua tiiliarkkitehtuuria

Kokouskeskus Paasitornin laajennusosassa on tiiltä käytetty erityisen luovasti osana hyvää arkkitehtuuria.

Suomalaisarkkitehtien suunnittelema Hotelli ja Kokouskeskus Paasitorni palkittiin tiiliarkkitehtuurin Wienerberger Brick Award 14 -erikoispalkinnolla vuonna 2014. Kohteessa tiiliä on käytetty erityisen luovalla tavalla osana hyvää arkkitehtuuria. Helsingissä työväentalon sisäpihalla sijaitsevan Hotelli ja Konferenssikeskus Paasitornin laajennusosan on suunnitellut Mikko Summanen, Niko Sirola ja Kimmo Lintula Arkkitehtitoimisto K2S Oy:stä.  Kohteen norsunluun valkoisista tiilistä pitsimäisesti muurattu julkisivu tekee katsojaan lähtemättömän vaikutuksen, totesi tuomaristo kohteesta.

Pitsimäinen, kaareva julksivu tiilestä

Hotelli Paasitornin muurattu julkisivu poikkeaa hyvin paljon tavanomaisesta, sillä sen muoto on lähes kauttaaltaan kaarevalinjainen. Itse muuraus on myös perinteistä muurausta vaativampi, johtuen pitsimäisestä muuraustavasta, jossa jokaisen tiilen välille muodostuu aukko.

Julkisivun suunnittelu lähti liikkeelle pitsimäisen julkisivurakenteen toteutusmahdollisuuksien kartoituksesta niin arkkitehtoniset kuin rakenneteknisetkin vaatimukset huomioiden.
- Vaalea ”kustomoitu” tiili tuntui oikealta materiaalivalinnalta historialliseen kontekstiin – perinteinen materiaali, mutta uusi ja raikas ilme, toteaa kohteen pääsuunnittelijana toiminut Mikko Summanen K2S arkkitehdeiltä.

Itse tiili ”viilattiin” valmistajana toimineen Wienerbergerin kanssa halutunlaiseksi ja lopputulokseen ollaan tyytyväisiä. Muuratun julkisivun tekemisessä mietittiin jokainen yksityiskohta tarkasti, jopa ulkoseinään sijoittuva ovikin sai pintaansa pitsimäisen muurauksen. Kohde on rakenteellisesti yksi vaativimpia muurauskohteita Suomessa ja muuraustavaltaan ainutlaatuinen tässä mittakaavassa toteutettuna. Valitettavasti arkkitehtuuriltaan kaunis tiilikohde jää monilta ohikulkijoilta huomaamatta, sillä se on rakennettu korttelin sisäpihalle, mikä asetti samalla myös monia lisähaasteita niin suunnittelulle kuin toteutuksellekin.

 

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Palkittua tiiliarkkitehtuuria

Suomalaisarkkitehtien suunnittelema Hotelli ja Kokouskeskus Paasitorni palkittiin tiiliarkkitehtuurin Wienerberger Brick Award 14 -erikoispalkinnolla vuonna 2014. Kohteessa tiiliä on käytetty erityisen luovalla tavalla osana hyvää arkkitehtuuria.

Lue lisää

Oulun Poroton-koulut

Oulussa luotetaan keraamiseen kennoharkkoon koulurakentamisessa. Liikelaitos Oulun Tilakeskus on käynnistänyt kesän 2018 kuluessa kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla. Koulut valmistuvat syksyksi 2019.

Lue lisää