Building with light plastering over brick facade

Kuultorappaus vahvistaa tiilen moni-ilmeisyyttä

Hierretty yksikerrosrappaus eli kuultorappaus on kestävä ja edullinen julkisivuratkaisu. Valmis rappaus on väriltään peittävä, mutta toteutustavalle on ominaista tiilen pintastruktuurin kuultaminen rappauskerroksen läpi. Siitä myös nimi, kuultorappaus.

Tiili kestävä rappausalusta

Tiili on yksi parhaiten kestävistä ja vähiten huoltoa vaativista julkisivumateriaaleista. Siten rappauksen toteuttaminen tiilen päälle on myös eri rappausalustoja vertaillessa kestävä ja järkevä valinta. Kun rappauspinnan korjaaminen tai uusiminen tulee ajankohtaiseksi, taustalla olevaa tiiliseinää ei tarvitse purkaa. Toisin on esimerkiksi yleisesti käytetyssä eristerappauksessa, jossa rappauksen uusiminen edellyttää todennäköisesti koko julkisivurakenteen purkamista kantavaan runkoon asti.

Rapattu pinta on ajaton ja korostaa rakennuksen arkkitehtonisia muotoja. Rappaus toimii myös erinomaisena kontrastina puhtaaksimuuratulle tiilelle. Uudisrakentamisessa nähdäänkin usein tiilen ja rappauksen yhdistäviä julkisivutoteutuksia. Vaikka puhtaaksimuurattu tiilijulkisivu vanhenee kauniisti, päädytään toisinaan tilanteeseen, jossa tiiliverhous ei enää esimerkiksi värisävynsä puolesta miellytä tai sovi ympäröivään rakennuskantaan. Tällöin on mahdollista uudistaa julkisivuilme yksikerrosrappauksella, kunhan tiilipinta on ehjä ja tiilisaumat kunnossa.

Tiilet, saumaus ja laasti

Hierretylle yksikerrosrappaukselle sopivin pohja on karheapintainen poltettu savitiili, jonka vedenimukyky on 8–12 %. Pohjan tulee olla riittävän rosoinen, jotta laastilla on hyvä tartuntapinta. Tiilenvalmistajilla on yleensä erityisesti rappausalustaksi kehitetty tiilituote. Vaaleiden rappauspintojen alla ei suositella käytettäväksi tummaa tiiltä. Muutoin tiilen värillä rappauksen alla ei ole suurta merkitystä.

Rapattava tiiliseinä tulisi muuratessa saumata pintaan asti. Ennen rappauksen aloittamista saumojen pintaan mahdollisesti jäänyt irtoaines pitää puhdistaa. Alustan kostutus on myös tärkeää ennen rappauksen aloittamista.

Erityisesti kuultorappaukseen soveltuvaksi on kehitetty laastityyppi, jonka ainesosina on kalkki, sementti ja hiekka. Kalkkipitoisuuden ansiosta laastilla saadaan aikaan ulkonäöllisesti kaunis hiertopinta. Yksikerrosrappaus voidaan tehdä myös sementtipinnoitteella, jossa ei ole kalkkia lainkaan. Tuotteen tartuntaominaisuus on parempi kuin kalkkipitoisella laastilla, mutta laastin hiertäminen on työläämpää ja lopputuloksena on karkeampi hiertopinta.
Myös Kalkkisementtipinnoite soveltuu yksikerrosrappaukseen, mutta siinä on huomattavasti enemmän lisäaineita. Ne heikentävät tuotteen hengittävyyttä, eikä pinta käyttäydy muutenkaan luonnonmateriaalipinnan kaltaisesti, säiden mukaan eläen.

Kuultorappauslaastin luontevin sävy on vaalea, mutta viime vuosina suuntaus on ollut vahvasti voimakkaampiin sävyihin päin. Kalkkipohjaisella laastilla eivät kaikkein tummimmat sävyt onnistu aineen koostumuksen vuoksi. Silloin harkitaan muita tuotteita tai joustetaan sävyn suhteen.

 

Ekorappaustiili rappausalustaksi

Ekorappaustiilien valmistuksessa hyödynnetään tuotannon ylijäämäsavia. Tiilen pinta on oksidoitu, jolloin se soveltuu myös vaaleiden rappauspintojen alle. 

Building with light plastering over brick facade

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista.

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Reliefimuuraus

Reliefimuuraus leikittelee tiilen muodolla. Tiili taipuu suunnittelijan pöydällä mitä erilaisimpiin ratkaisuihin.

Siirry sivustolle

Ohutsaumamuuraus

Uutta tiilen estetiikkaa julkisivuun ohuella, vain 4-6 mm saumalla ja sekalimityksellä. 

Siirry sivustolle

Lasitetut tiilet

Lasitetuilla tiilillä julkisivu herää mielenkiintoisella tavalla eloon. Väriä, kiiltoa ja ainutlaatuisia yksityiskohtia.

Siirry sivustolle

Kattotiili julkisivussa

Uudisrakentamisessa kattotiilen käyttö julkisivuratkaisuna kasvattaa suosiotaan. 

Siirry sivustolle

Keraamiset tiililaatat julkisivuun

Lankkumaiset tiililaatat asennetaan ilman saumoja taustarakenteeseen kiinnitettyyn alumiinirunkoon.

Siirry sivustolle