T-rakennus TAYS Psykiatria
© Wienerberger Finland / Arco Architects

Kodinomainen sairaalaympäristö valmistui Tampereelle

Tampereen uusi psykiatrinen sairaala on rakennuksena lempeä ja kutsuva. Ohjenuorana sen suunnittelussa on ollut alusta asti toiminnallisten tavoitteiden lisäksi kodinomaisuus ja inhimillinen mittakaava. Rakennuksen julkisivun pyöreät muodot ja lämpimät sävyt on toteutettu pääosin keraamisilla tuotteilla. 
 
Tampereen kaupunki myönsi T-rakennus TAYS Psykiatrialle vuonna 2023 Hyvän rakentamisen palkinnon.

Psykiatrisen sairaalaan uudisrakennusta ryhdyttiin alun perin suunnittelemaan Tampereen Pitkäniemeen vanhan sairaalan yhteyteen. Toiminnallisista ja strategisista syistä psykiatrian toiminnot haluttiin kuitenkin lähelle keskussairaalaa. Rakennus- ja tilasuunnittelun tavoitteena on ollut sekä hoitotyötä että asiakkaiden kuntoutusta tukevat, viihtyisät ja mahdollisimman kodinomaiset tilat. Hankkeessa onkin alusta alkaen kuunneltu tarkasti eri käyttäjäryhmien näkemyksiä.

Hankkeen pääsuunnittelijoina ovat toimineet Arco Architecture Company Oy:n arkkitehdit Juha Ryösä ja Kalevi Näkki yhdessä tanskalaisen C.F. Møller Architectsin Mårten Leringen kanssa. Jaana Varjolahti vastasi tilasuunnittelusta ja käyttäjäyhteistyöstä ja Mari Helminen arkkitehtisuunnittelusta ja yhteensovituksesta muiden suunnittelijoiden ja julkisivuosien valmistajien kanssa.

– Rakennuksen arkkitehtuuri ja muoto lähtivät Møllerin visuaalisesta suunnitelmasta, jossa oli tavanomaisesta sairaalaympäristöstä poiketen pyöreitä, aaltomaisia muotoja. Myös eläväpintainen, tanskalainen tiili oli jo alkuperäisessä suunnitelmassa mukana, Kalevi Näkki toteaa.

Avaran sisäpihan ympärille rakentunut psykiatrian sairaalarakennus on muodoltaan kuin kuusisorminen käsi. Jokaisesta ulokesiivestä ja potilashuoneista on näkymät viimeistellyille piha-alueille. Vaaleasävyinen tiilijulkisivu toimii kauniisti vehreiden, puistomaisten näkymien parina. Vaikka materiaalina tiili on kova, muurattuna pintana julkisivuvaikutelma on pehmeä ja helposti lähestyttävä.

Kestävää ja laadukasta

Tiilen käyttö julkisivussa oli perusteltua myös tilaajan eli Pirkanmaan hyvinvointialueen näkökulmasta. Rakennusmateriaaleissa haluttiin painottaa pitkäaikaiskestävyyttä ja huoltovapautta.

– Tiilijulkisivu muodostuu kolmesta erivärisestä tiilestä, joita muurarit sekoittivat työmaalla muuraustyön edetessä. Etukäteen meitä hieman jännitti, miltä lopputulos näyttää, onnistuuko sekoittaminen. Muurattu pinta on kuitenkin harmoninen ja ilmeeltään yhtenäinen läpi rakennuksen, Mari Helminen kiittelee.

Tiilimuurauksessa päädyttiin villiin ladontaan toisaalta ulkonäkösyistä, mutta myös siksi, että se mahdollisti ikkunoiden vapaamman sijoittelun. Pienikokoinen tiili on muuratessa joustava, laastisauma sitoo kokonaisuuden kauniisti yhteen. Myös rakennuksen pyöreät muodot oli helppo toteuttaa tiilellä.

Sairaalarakennuksen tuuletustuikkunoita ja parvekkeita verhoavat pitkät, keraamiset sauvat. Alkuperäisessä suunnitelmassa verhousmateriaaliksi oli ajateltu puuta, mutta lopulta päädyttiin kuitenkin savipohjaiseen materiaaliin vähäisemmän huoltotarpeen vuoksi. Lämpimänsävyiset, luonnonmateriaaleista valmistetut keraamiset sauvat tarjoavat tarvittavan suojan ja turvan tilojen käyttäjille vaikuttamatta kuitenkaan vankilamaisilta kaltereilta.

Lasten ja nuorten psykiatriapalveluiden Y-rakennuksen suunnittelu loppusuoralla

TAYS Psykiatrian T-rakennus on bruttopinta-alaltaan 29 000 m2. Muurattua julkisivupintaa kertyi rakennukseen kaikkiaan noin 6 200 m2. Kokonaispinta-alaan suhteutettuna se on paljon ja selittyy rakennuksen ulokesiivillä ja viuhkamaisella toteutuksella. Rakennus valmistui loppuvuodesta 2023 ja henkilökunta sekä asiakkaat pääsivät muuttamaan uuteen T-rakennukseen 2024 tammikuussa.

Aikuispsykiatrian toimintojen läheisyyteen käynnistynee lasten ja nuorten psykiatrisiin palveluihin keskittyvän Y-rakennuksen rakennustyöt vielä vuoden 2024 aikana. Myös siihen on suunnitteilla vastaava, kirjava tiilijulkisivu kahdella eri sävymaailmalla.

– Lastenpsykiatrian uusi Y-rakennus noudattaa aikuispsykiatrian T-rakennuksen kanssa yhtenevää muotokieltä. On hienoa olla mukana toteuttamassa rakennushankkeita, jossa sekä toiminnalliset että rakennustekniset laatuvaatimukset on asetettu korkealle, Lasten ja nuorisopsykiatrian hankesuunnitelmaa laatinut Jaana Varjolahti kiteyttää.

T-rakennus TAYS Psykiatria

Rakennusaika                                                        6/2020-10/2023
Laajuus                                                                    bruttoala 29 000 m2, julkisivuala 6 200 m2
Rakennuttaja                                                         Pirkanmaan hyvinvointialue
Arkkitehti- ja rakennussuunnittelu                Arco Architecture Company Oy, C.F. Møller Architects
Pääurakointi                                                          Työyhteenliittymä Aki Hyrkkönen Oy ja Alasen Rakennus Oy
Muurausurakointi                                                Muurausliike Sami Vanne Oy

Julkisivutiilet                                                         Egernsund Wienerberger
                                                                                  EW447 Flint, EW445 Hvede, EW109 Hvid Marmor