Grasantorma Brick Slipstos FI

Näyttävä tiililaattajulkisivu hyvällä yhteistyöllä

Espoon Gräsantörmäntielle valmistui elokuussa 2023 Hartela Etelä-Suomen urakoimana kolmen asuinkerrostalon kokonaisuus, jonka näyttävät tiililaattapintaiset julkisivut ovat erinomainen osoitus koko suunnittelu- ja toteutustiimin hyvästä ja onnistuneesta yhteistyöstä.

Kaupunkikuvalliset tavoitteet edellyttivät tiilipintaa

Gräsantörmän kerrostalohanke vaati poikkeuksellisen pitkän valmistelu- ja kypsyttelyvaiheen. Alueen rakennusperinne edellytti tiilen käyttöä julkisivussa, mutta haastava rakennuspaikka monipolvisessa kalliorinteessä asetti puhtaaksimuuratun julkisivutoteutuksen työmaalogistiikan ja -turvallisuuden näkökulmasta lähes mahdottomaksi. Toisaalta Espoon kaupunki edellytti kaupunkikuvallisesti laadukasta toteutusta, eikä hankkeen alkuvaiheessa hyväksynyt perinteistä elementtiratkaisua tiilipinnalla.

Miten siis toteuttaa näyttävä ja laadukas tiilijulkisivu, kun käytännön syistä tiililaattapintainen elementtirakenne olisi ainoa mahdollinen rakennustapa? Haastetta lähtivät ratkomaan yhteistyössä urakoitsija, arkkitehti, tiililaattatoimittaja sekä elementtivalmistaja.

Kohteen arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Arco. Erilaisista toteutusvaihtoehdoista päätettiin edetä reliefimuurausta jäljittävään detaljiikkaan, jossa tiililaattojen asennussuunta ja -syvyys vaihtelevat elementistä toiseen. Suunnitelmien toteuttaminen edellytti Lujabetonilta elementtivalmistajana uudentyyppistä asennustekniikkaa sekä Wienerbergeriltä tiililaattatoimittajana puolestaan tarkasti suunnitelmien mukaisesti mitoitettuja laattatuotteita.

Tiililaattoja eri sävyissä ja asennusvahvuudessa

Uudet suunnitelmat saivat hyväksynnän myös Espoon kaupungilta ja rakennushanke siirtyi tuotantovaiheeseen. Kaikkiaan kolmen asuinkerrostalon julkisivuissa käytettiin viittä eriväristä tiililaattaa. Väripinnat vaihtelevat talosta toiseen ja erityisesti ikkunoiden ympärille muodostuvat valkoiset, muusta julkisivusta ulosvedetyt kehykset luovat omaperäisen ja erottuvan julkisivuilmeen.

Wienerbergerin Kare-tiililaatoille on ominaista pinnan ja värin luontainen vaihtelevuus. Laattoja on saatavissa useassa eri värisävyssä kokovaihtoehtoina 285x60x20 ja 285x75x20 mm. Lisäksi Korian tiilitehtaalla valmistetaan tiililaattoja kaikilla eri pinnoilla joko kokoon 285x60x45 tai 285x75x45 mm. Gräsantörmän elementeissä käytettiin 20 ja 45 mm vahvuisia tiililaattoja. Valmiissa seinäpinnassa tiililaattojen asennussyvyyden vaihtelu on siten noin 20 mm.

Onnistunut lopputulos

Gräsantörmän kerrostalohanke sai jo rakennusvaiheessa paljon huomiota, erityisesti kiinnostusta on herättänyt sen arkkitehtonisesti erottuva julkisivuilme. Rakennukset sijaitsevat näkyvällä paikalla Kehä II:sen ja Länsiväylän kainalossa, eikä niitä juurikaan voi ohittaa huomaamatta. Kaikki julkisivuratkaisun suunnittelu- ja toteutusvaiheen kumppanit ovat todenneet lopputuloksen olevan onnistunut. Hyvällä yhteistyöllä hankkeen haastava alkutilanne poiki uutta osaamista ja tekniikkaa, jota voidaan hyödyntää tulevissakin projekteissa.

As Oy Espoon Gräsantörmä, Gräsantörmä 1, Espoo
206 asuntoa, 125 autopaikkaa

Tilaajat: ICECAPITAL Housing Fund sekä Lumo Kodit
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Arco
KVR-urakointi: Hartela Etelä-Suomi
Tiililaattatoimittaja: Wienerberger, Korian tiilitehdas
Elementtitoimittaja: Lujabetoni