Vallilan salaisuus -asuinkerrostaloissa tiilipalkit

Vallilan kerrostaloissa ylitykset ja kannakoinnit on toteutettu tiilipalkeilla

Pohjola Rakennus rakentaa parhaillaan Helsingin Vallilaan koteja sadoille uusille asukkaille. Viiden kerrostalon yhteenlaskettu julkisivupinta on noin 9000 m2. Osana tiiliverhousta julkisivuihin toimitetaan yli 2000 asennusvalmista tiilipalkkia pääasiassa ikkuna-aukkojen ylityksiin ja parvekerakenteisiin. 

Vallilan salaisuus – viiden tiilikerrostalon upea kokonaisuus

Uudet asuinkorttelit sijoittuvat Vallilan korkeimmalle harjanteelle, Karstulantien ja Sammatintien varrelle. Ensimmäisinä yhteensä viidestä asuinkerrostalosta valmistuvat vuoden 2022 aikana kahdeksankerroksinen Vallilan Jemma ja 14-kerroksinen Vallilan Monumentti. Pian näiden jälkeen valmistuvat Vallilan Piilo ja Fikka. Viimeiseksi Monumentin viereen rakentuu vielä 12-kerroksinen Vallilan Siluetti. Kaikkiaan kerrostaloihin valmistuu 230 uutta kotia. Kohteiden arkkitehtisuunnittelusta vastaa Huttunen-Lipasti Arkkitehdit ja rakennesuunnittelusta Ramboll.

Kaikki Vallilan uudet kerrostalot ovat betonirunkoisia ja julkisivut puhtaaksimuurattua tiiltä. Kerrostalojen julkisivuilme on suunniteltu sointuvan kauniisti yhteen alueen jo olemassa olevien, pääasiassa rapattujen asuintalojen kanssa.
─ Tiilijulkisivu antaa rakennuksille kestävän sääsuojan ja luo rakennukselle arvokkaan, ajattoman ilmeen. Wienerbergerin uudet Vuolu-tiilet viehättivät erityisesti niiden pintastruktuurin vuoksi. Myös tiilien harmaankirjavat sävyt Utu ja Sumu istuivat hyvin suunnitelmiimme. Valmistuneet julkisivupinnat ovat jopa ylittäneet odotuksemme, kertoo arkkitehti Marcel Ulmer Huttunen-Lipasti Arkkitehdeistä.

Vallilan salaisuus -asuinkerrostaloissa tiilipalkit
Vallilan salaisuus -asuinkerrostaloissa tiilipalkit

Betonilla ja teräksellä vahvistetut tiilipalkit valmistetaan aina kohdekohtaisten julkisivusuunnitelmien mukaisina. Vallilan Monumentissa tiilipalkissa käytetään ilmeeltään samaa tiiltä kuin muualla tiiliverhouksessa. Siten muurausilme on koko seinän osalta yhtenäinen ja viimeistelty. 
─ Vallilan Monumentissa ikkunasmyygit ovat kahden tiilen syvyisiä, joten ylityksen toteutus tiilipalkeilla oli tässä kohteessa ulkonäöllisistä syistä erityisen tärkeää, Marcel Ulmer toteaa.

Tiilipalkkien suunnittelu on yhteistyötä

Tiilipalkkien suunnittelun lähtökohtana ovat julkisivun arkkitehti- ja rakennesuunnitelmat. Lähtötietoina tarvitaan muurauksen kannakoinnin perusperiaatteet, liikuntasaumojen sijainnit ja mahdolliset erityiskuormitukset. Lisäksi tarvitaan julkisivumuurauksen tiilityypit, mitat, korot sekä tiilen limitys ja jako. Näiden pohjalta Wienerbergerin suunnittelupalvelu mitoittaa tarvittavat palkkiratkaisut ja toimittaa tilaajalle palkkirakenteiden tuotantokuvat ja tarvittavat asennusohjeet.

Tiilipalkkijärjestelmän avulla julkisivumuuri voidaan myös kannakoida kantavista rakenteista. Tällöin teräskonsolit kannattavat tiilipalkkia, jonka päältä muuraustyö alkaa normaalisti. Vallilan uudiskerrostaloissa parvekkeiden julkisivumuuraukset on kannakoitu konsolipalkeilla.

Apartment building Timanttikuja, Vantaa

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista