The renvoation of an old carpenter workshop into loft apartment, Nakkila, Finland

Sisustustiililaattojen asennus

Tiililaatat voi asentaa useimpiin seinämateriaaleihin ja asennustyö sujuu helposti myös kotiremontoijalta.

Tiilen pääraaka-aine on kotimainen savi

Tiililaatat kiinnitetään keraamisten laattojen tapaan jo olemassa olevaan seinäpintaan. Kiinntysalustaksi soveltuvat lähes kaikki kivipinnat sekä monet levyalustat. Levypinnoille laatoitettaessa on aina varmistettava riittävä rakenteellinen jäykkyys ja kantavuus erityisesti silloin, kun laatoilla halutaan vuorata isompia seinäpintoja.

Kosteudelle alttiissa tiloissa on laattapinnan alla huolehdittava myös oikeaoppisesta vedeneristyksestä. Mikäli laattojen kiinnitys tehdään maalipinnalle, tulee aina suorittaa muutaman laatan koekiinnitys, jolla varmistetaan kiinnityksen riittävä tartunta. Vanhat betonipinnat on hyvä esikostuttaa sumuttamalla ennen laatoitusta.

Laattojen puhdistus ja käsittely

Koska tiililaatat on sahattu aidoista tiilistä, voi tiililaattojen pinnalla olla sahauspölyä. Jotta tiililaatta tarttuu kunnolla alustaan, pöly puhdistetaan ennen asennusta esimerkiksi imuroimalla tai huuhtelemalla juoksevan veden alla. Ennen kiinnitystä on hyvä tarkastaa laattajako kiinnitettävään seinään ja suunnitella haluttu tiilen limitys. Osalaattoja ja sekalimitystä käyttämällä seinäpinnasta tulee elävä ja mielenkiintoinen. Kirjavahkoissa tiiliväreissä kannattaa myös sekoittaa eri laatikoiden tiililaattoja keskenään tasapainoisen lopputuloksen varmistamiseksi.

Laattojen kiinnitys ja saumaus

Laatat kiinnitetään saneerauslaastilla (menekki 3-4 kg/m2) puhtaaseen ja kuivaan seinäpintaan. Laasti levitetään laastikammalla alustaansa. Ensimmäisen laattarivin alle kannattaa kiinnittää kostutettu puurima tai vastaava ohjuriksi. Laattojen liikkumisen estämiseksi käytetään asennuksessa apuna noin 10-15 mm paksuista köyttä tai kosteaa rimaa. Tiilien katkaisuun suositellaan käytettäväksi tiilileikkuria tai muurarin vasaraa.

Asennuksen jälkeen saumat viimeistellään halutunlaisiksi aikaisintaan vuorokauden kuluttua kiinnityksestä. Saumaus tehdään muuraus-laastilla (ei laattasaumalaastilla). Laastia saumaukseen kuluu noin 0,2-0,3 kg/laatta.

Tiililaattojen saumojen muotoiluun voidaan käyttää sähköputkea, puurimaa tai saumarautaa riippuen millainen lopputulos halutaan. Lopuksi tarvittaessa kuivahtanut sauma harjataan kevyesti jouhiharjalla.

Jälkihoidoksi suositellaan saumojen kevyttä vesisumutusta noin 1-2 vuorokauden ajan. Laatoitettu pinta voidaan suojata roiskeille alttiissa paikoissa esimerkikisi Kisu-kivensuoja-aineella (Kiilto Oy). Suojaus saattaa hieman syventää tiililaatan ja sauman väriä.

Keittiön saneeraus tiililaatoilla Tampereella, Rustica Oud Leerne

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista