Wheel-type loader at clay pit in Gleinstaetten

Poltetun savitiilen valmistus Korian tiilitehtaalla

Leivän leipomisessa ja tiilen valmistuksessa on monia yhteisiä piirteitä. Raaka-aineet sekoitetaan tarkan reseptin mukaan tasaiseksi massaksi, joka leikataan ja viimeistellään odottamaan uuniin menoa. Tiili ei kuitenkaan valmistu yhdessä yössä leivän tapaan vaan tiilierän tuotantoprosessi kestää kokonaisuudessaan kahdesta kolmeen viikkoa.

Tiilen pääraaka-aine on kotimainen savi

Tiilen valmistuksessa käytettävä savi nostetaan tehtaan lähipellolta. Rautapitoinen savi palaa luonnostaan kauniin punasävyiseksi. Tummat ja kirjavat tiilet saavat värinsä eri polttotekniikoilla, kun taas vaaleiden tiilivärien valmistamiseen käytetään vähemmän rautapitoista savea. Tiilen valmistuksessa käytetään myös kierrätettyä tiilimurskaa ja posliinijätettä korvaamaan luonnonraaka-aineita. Kaikki tuotannon ylijäämäsavet uusiokäytetään mm. ekorappaustiilien valmistuksessa.

Nykyisin raaka-aineet otetaan aina viranomaisten hyväksymien ottosuunnitelmien mukaan ja käytön jälkeen ottoalueet maisemoidaan. Savenottoalueet ovat useimmiten peltomaata, joksi ne useimmiten myös käytön jälkeen palautetaan. Hiekanottoalueet tavallisesti luiskataan ja metsitetään uudelleen.

Saven lisäksi tiilimassaan lisätään hiekkaa ja sahanpurua, jotka nekin toimitetaan vain lyhyen matkan päästä tehtaasta, Sahanpuru palaa uunissa pois jättäen tiileen huokosia ja parantaen siten tiilen pakkasenkestävyyttä.

Tuotantoprosessi kestää kahdesta kolmeen viikkoon

Korian tehtaan tiiliuunilla on mittaa kaikkiaan 130 metriä. Ennen polttoa tiilen lämpötilaa nostetaan hitaasti kuivaamossa 30 asteesta noin 70 asteeseen. Myös uunissa lämpötila kohoaa uunivaunun edetessä vähitellen huippuunsa yli 1000 asteeseen ja laskee taas polton loppuvaihetta kohden. Pelkästään uunissa tiili viipyy noin kolme vuorokautta.

Koko valmistusprosessi eli raaka-aineiden käsittely, tiilimassan sekoitus, puristus ja leikkaus, kuin myös tiilen rataus, kuivaus, poltto, jäähdytys ja pakkaus vaatii tiilimassasta ja -koosta riippuen kahdesta kolmeen viikkoa aikaa.

Tuotantosuunnitelma laaditaan aina vähintään kuukaudeksi eteenpäin, joten tilaus- ja erikoistuotteiden saatavuus on varmistettava riittävän ajoissa etukäteen. Mitä aikaisemmin tiilitilaus tehdään, sitä luotettavammin ja laadukkaammin voimme palvella asiakkaitamme. Toimitusaika voi vaihdella tiilestä riippuen kuukaudesta jopa puoleen vuoteen.

Ympäristöystävällisesti maa- ja biokaasulla

Korian tiiliuunin polttoaineena on maakaasu, joka on luontainen valinta hyvän saatavuuden vuoksi. Maakaasu on fossiilisista polttoaineista vähiten ympäristöä kuormittava. Esimerkiksi hiilidioksipäästöt ovat noin 30 % pienemmät polttoöljyyn verrattuna ja haitalliset typpipäästöt jopa 85 % vähäisemmät.

Korian tiilitehtaalla on varauduttu biokaasun käyttöön joko osittain tai kokonaan. Hiilineutraalin polttoaineen käyttöönotto merkitsee tiilituotteiden CO2-päästöarvojen vähintäänkin puolittumista maakaasun verrattuna. Lue lisää Korian tehtaan vähähiilisistä tiilituotteista.

Clay fields aftertwards

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Vähähiiliset tiilituotteet kestävään rakentamiseen

Tietoa kotimaisten tiilien CO2-päästöistä ja hiilineutraalillla biokaasulla valmistetuista tiilituotteista.

Lue lisää

Tiilivalikoimat

Julkisivutiili on moni-ilmeinen. Olemme ryhmitelleet tiilet valmiiksi valikoimiksi, joista sinun on helpompi löytää oma suosikkisi

Tutustu tiilivalikoimiin

Savi on ehtymätön luonnonvara

Suomen koko tiiliteollisuus saa vuoden tuotannossa tarvittavan saven alle viiden hehtaarin pinta-alalta vanhaa kesantopeltoa.

Lue lisää

Tiilenvalmistuksen historia Suomessa

Tiilen valmistus alkoi Suomessa vuosien 1229-1286 välisenä aikana Turussa ja ensimmäinen tiilitehdas perustettiin Turun tuomiokirkon tiilitarpeisiin. Tyypillisesti tiilen valmistus siirtyi paikasta toiseen rakentamisen perässä.

Lue lisää